26. srpna 2018 6:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Sucho ublíží bílému vínu. ‚Letošek je extrém,‘ říká vinohradník

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Sucho ohrožuje kvalitu vína. Nejodolnější vůči počasí bez deště jsou hlavně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sucho ohrožuje kvalitu vína. Nejodolnější vůči počasí bez deště jsou hlavně... | foto:  Radek Cihla, MAFRA

MIKULOV Pokud v brzké době pořádně nezaprší, bílé víno přijde o potřebné kyseliny, a tedy celkový charakter, na jaký jsme u produkce z Moravy zvyklí. Modré odrůdy jsou vůči horku a suchu odolnější, bílé však utrpí. „Hrozny sesychají, vinohrad se tváří, jako by byl podzim,“ stěžuje si Marek Tichý z mikulovského Vinařství Volařík.

Sklizeň raných odrůd už běží na plné obrátky – zhruba o dva týdny dříve než v jiných letech. Moravská réva však podle odborníků nutně potřebuje vodu a také chladnější noci. Jinak uschne dřív, než dozraje.

Cukernatost podle prvních poznatků z vinic hroznům zatím tolik nechybí. Jenže obsah cukrů není jediný parametr, který dělá víno vínem.

„Cukernatost jde pomalu nahoru, jenže hrozny nejsou nalité, nemají dostatečný obsah kyselin. A to obojí nejde dohromady. Bílému tak chybí charakteristická svěžest, jakou u moravského známe,“ popisuje situaci Stanislav Hrabal z Rodinného vinařství Hrabal ve Velkých Bílovicích.

Hrabalovi začínají tento týden se sklizní raných odrůd, jako je Müller, Muškát, pak přijde na řadu Tramín a nakonec modré odrůdy (červená vína), která jsou vůči suchu a horku odolnější než ta bílá, jež mohou mít – pokud co nejdřív nezaprší – velký problém.

Ostatně pokračující sucho může poškodit rostliny révy natolik, že sklizeň skončí tak rychle, jako začala. Což by znamenalo nejen méně kvalitní víno, ale i o něco nižší úrodu oproti té loňské, kdy se v celém Česku sklidilo téměř 80 tisíc tun hroznů.

Netrpělivě proto vzhlíží k obloze všichni vinaři. Tenhle způsob léta se totiž vymyká všemu, co většina zažila. Věří ale, že vláha z nebe co nevidět přijde, nejlépe už o nadcházejícím víkendu, jak aktuálně předpovídají meteorologové.

„Byly i jindy suché roky, ale letošek je extrém. Hlavy už to nedávají, hrozny sesychají,“ říká vinohradník Marek Tichý z Vinařství Volařík, které hospodaří v okolí Mikulova zhruba na 80 hektarech vinic.

Snad zaprší, doufá analýza

Na rizika upozorňuje i společnost BS vinařské potřeby z Velkých Bílovic, která vydává takzvané předsběrové analýzy, popisující parametry hroznů vybraných vinic. Ty slouží k lepší orientaci vinařů – kdy začít sklízet. V analýze za minulý týden se uvádí nejen růst cukernatosti i stále nízký obsah kyselin, ale nežádoucí růst hodnoty pH.

„Nicméně výhled pro sklizeň lze prozatím hodnotit nadějně a nezbývá než doufat, že spadnou nějaké srážky a v noci poklesnou teploty, což by pozitivně ovlivnilo aromatickou vyzrálost hroznů,“ uvádí analýza. „Sklizeň začala letos zhruba o dva týdny dříve než v jiných letech, a i když roky 2000 nebo 2003 byly také velmi teplé a suché, tak letošek je skutečně extrém, jaký ani mnozí staří vinaři nepamatují,“ připomíná Zbyněk Oslzlý, konzultant pro vinohradnictví ve společnosti BS vinařské potřeby.

Vše podle něj ale nasvědčuje tomu, že modré odrůdy, jako je v Česku nejoblíbenější Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe nebo Rulandské modré, budou vynikající. Červená vína však z celkové domácí produkce vín (kolem 657 tisíc hektolitrů ročně) dlouhodobě tvoří třetinu.

Teplo přeje červenému vínu

Přestože letošní průběh vegetace je specifický a někteří vinaři tvrdí, že se vymyká všemu, co dosud pamatují, posuzují aktuální množství a zdravotní stav úrody jako velmi dobrý.

„Příznivé podmínky teplého léta se jistě co do kvality pozitivně projeví zejména u modrých odrůd,“ potvrzuje Josef Svoboda, manažer největší vinohradnické skupiny u nás, Bohemia Sektu.

I lídr trhu začal se sběrem rekordně brzy, a to už 16. srpna – odrůdou muškát moravský. Hned po něm bude následovat Müller Thurgau.

„Bílé odrůdy u nás běžně dozrávají v době, kdy jsou už chladné noci a ještě teplé dny. V té době vzniká nám známý charakter moravských vín. Letos tomu bude jinak alespoň u dříve dozrávajících odrůd, a tak je to pro nás trochu neznámá situace,“ uvedl manažer Svoboda.

Česko není i přes úsilí domácích vinařů o maximální výkon zdaleka soběstačné v produkci vína, jako je tomu třeba ve výrobě a konzumaci piva. Z roční spotřeby vína u nás ve výši 2,1 milionu hektolitrů (v přepočtu kolem 20 litrů na hlavu) tvoří produkce od tuzemských vinařů jen třetinu, zbytek se dováží.

  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz