30. listopadu 2009 11:38 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Tři čtvrtiny vody a umělá barviva. Tak se vyrábí burčák na Znojemsku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 288Diskuse
Burčák (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Burčák (ilustrační foto) | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

BRNO Potravinářská inspekce odhalila další tři případy prodeje falšovaného burčáku ředěného vodou. Vzorky pocházejí od firmy E.S.E. z Miroslavi na Znojemsku. Kromě obsahu až 72 procent vody byla zjištěna i přítomnost syntetických barviv.

Firma falšovala burčák i loni, letos ji inspekce nachytala již pošesté. Inspekce proto bude usilovat o zrušení firmy.

Vyjádření firmy se zjistit nepodařilo. Podle obchodního rejstříku založil firmu 28. července 2008 Frantiček Šťavík z Brna-Bystrce. O deset dní později ji přepsal na Vladimíra Pinka z Brna-Žabovřesk. Šťavík není pro SZPI neznámým jménem, v roce 2006 dodal na trh burčák, který obsahoval 96 procent vody, což je v Česku rekord.

Zákonem povolená doba pro prodej burčáku začala 1. srpna a končí 30. listopadu. Loni byl falšovaný každý sedmý kontrolovaný burčák, předloni téměř každý čtvrtý. Letos zatím inspekce odhalila ze 40 odebraných vzorků devět nevyhovujících.

Prodejcům, kteří burčák dolévají vodou, hrozí od SZPI pokuta až v řádech stovek tisíc korun. "V tomto případě bude kvůli recidivě a přidávání barviv uložena pokuta vyšší než obvykle. My bohužel nejsme orgán, který může firmám odebírat živnostenské oprávnění nebo usilovat o vymazání z obchodního rejstříku. Budeme proto iniciovat jednání s příslušným živnostenským úřadem," řekla řekla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Letošní novinka: zředěný burčák se uměle dobarví

Od roku 2006, kdy inspekce používá k testování burčáků vlastní laboratorní zařízení, dosud tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy nezaznamenala.

Letos poprvé také zjistila kromě ředění burčáku vodou přidávání syntetických barviv. Pomocí nich lze z bílého burčáku vyrobit červený, nebo maskovat jejich ředění vodou. Obojí je ale protizákonné.

Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území ČR. Při použití importovaných hroznů jde o "částečně zkvašený hroznový mošt". Dovážet hrozny do EU ze třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno.

Lidovky.cz, ČTK
  • 288Diskuse