11. února 2019 14:22, aktualizováno  Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Tři restaurace uváděly klamavý původ hovězího, zjistila inspekce

Polské hovězí maso, ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polské hovězí maso, ilustrační foto. | foto: Reuters

Brno Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v Česku tři restaurace, v nichž majitel klamal zákazníky a uváděl jiný původ hovězího, než byla skutečnost. V Hradci Králové a Děčíně nabízeli hovězí z Brazílie jako argentinské, v Mariánských Lázních maso z Nizozemska jako jihoamerické. V desítkách podniků chyběly nabývací doklady k masu. Se všemi inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty, uvedl v pondělí v tiskové zprávě zástupce mluvčího SZPI Radoslav Pospíchal.

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace od propuknutí kauzy s polským hovězím z mrtvých či nemocných krav v závěru ledna a od té doby uskutečnila přes 1100 kontrol.

O původ masa v restauracích se veřejnost a média začala zajímat poté, co ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) minulý týden ve středu poslancům zemědělského výboru řekl, že některé luxusní restaurace v Praze vydávají polské maso za argentinské. Ve čtvrteční tiskové zprávě ministerstvo Tomanova slova mírnilo. Ministr byl podle tohoto vyjádření informován dozorovými orgány o podezření, že některé restaurace vydávají méně kvalitní maso za maso vysoce kvalitní, a klamou tak zákazníky. Úřad zároveň poukázal na kontroly, které podezření prověří.

„Výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč republikou ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa,“ uvedl Pospíchal.

Minimálně tři restaurace zákazníka klamaly. Šlo o královéhradecký podnik Mexita Hradec, kde se dělala argentinská roštěná z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně se nabízelo v Pizzerii Ciao - Ciao brazilské maso jako Carne di manzo - chlazené hovězí maso Argentina. V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde se carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové dělalo z masa původem z Nizozemska.

Nabývací doklady k masu nepředložili provozovatelé ve 48 případech. Inspekce je vyzvala k dodatečnému předložení. „Z nich bude možné dále posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele, a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný,“ uvedl Pospíchal.

Ve dvou případech našla inspekce ve skladě také zkažené maso a maso s prošlým datem spotřeby.

SZPI pokračuje v intenzivních kontrolách do doby, než bude kauza s polským hovězím uspokojivě vyřešena.

ČTK

Kde doma tečou peníze? 5 tipů, které vám ušetří tisíce korun
Kde doma tečou peníze? 5 tipů, které vám ušetří tisíce korun

Proč u vás doma nefungují všechny univerzální rady, jak ušetřit? Protože každá rodina funguje jinak! Zaměřte se na to, co opravdu potřebujete, a podle toho postupně utáhněte kohoutek na správném místě. V rozpočtu se pak najde i pár stovek navíc.