14. srpna 2009 12:24 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

V italských bankách se zemědělci nezaručují penězi, ale parmazánem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Parmazán | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Parmazán | foto: Shutterstock

MILÁN Ve vlasti parmazánu Emilia Romagna ve střední Itálii jsou půjčky zemědělcům garantovány tímto drahocenným sýrem, který si výrobci ukládají do banky po dobu jeho dozrávání. Ve světě unikátní systém se zrodil v 50. letech minulého století a dosud jej používají čtyři banky v regionu.

Jsou to Banca Agricola Mantovana (MPS), Popolare di Verona, Popolare dell'Emilia Romagna a Credem (Credito Emiliano), která má více než 400.000 bochníků sýra.

Kolo parmazánu, které váží 40 kilogramů a podle současných cen má hodnotu 300 eur (7800 korun), dozrává dva roky. "Během těchto dvou let musejí výrobci platit dodavatelům a mít k dispozici hotovost. Proto banky tohoto regionu vybudovaly sklady pro parmazán," vysvětluje William Bizzarri, generální ředitel společnosti Magazzini
Generali delle Tagliate (MGT), kterou založila banka Credem v roce 1953.

Do těchto prostor se ukládá sýr, který slouží jako záruka na půjčku, ale využívají je i drobní výrobci, kteří sami sklepy k dozrávání sýra nemají.

Ze 400.000 bochníků parmazánu, které jsou dnes v MGT uloženy, tvoří 65 procent bankovní záruky.

Není-li půjčka splacena, banka prodá sýr, který má ve svých sklepích. Pokud jde o stále se měnící cenu produktu, pravidelně se přehodnocuje. "Jestliže cena u nás uloženého parmazánu poklesne, požádáme výrobce, aby rozdíl vyrovnal, a to buď v penězích nebo v sýru," dodává Bizzarri.

ČTK
  • 1Diskuse

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz