26. února 2013 19:59 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

V JAR přidávají do hovězího masa osly a kozy

Řezník zpracovává koňské maso (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Řezník zpracovává koňské maso (ilustrační foto) | foto: Reuters

JOHANNESBURG V Jihoafrické republice vydávají za hovězí výrobky i takové potraviny, v nichž se v laboratořích našlo maso z oslů, bizonů a koz. Informaci zveřejnila v době evropského skandálu s koňským masem univerzita v jihoafrickém Stellenboschi.

Tamní vědci zkoumali 139 masných výrobků a v 99 z nich našli ingredience, které nebyly na obalech uvedeny. Například sóju, lepek, ale také vepřové a kuřecí maso. Nejvíce nepřesností se týkalo párků, náplní hamburgerů a polotovarů. Univerzita ve Stellenboschi v prohlášení uvedla, že jihoafrický trh s masnými výrobky zákazníky podvádí. "V 68 procentech z 139 zkoumaných pokrmů se nacházelo cokoli od sóji, po oslí, kozí a bizoní maso. V jiných výrobcích byly i rostlinné ingredience, které nebyly vyznačeny na obalu," uvedla univerzita.

Chybné označování zpracovaného masa je v JAR podle ní běžnou praxí, což "je nejenom porušením zákona o značení potravin, ale také etickým, ekonomickým i náboženským" problémem. V JAR žijí početné komunity muslimů i židů, jimž jejich víra zakazuje požívání vepřového masa. Výrobky, které analyzovala fakulta zoologie a potravin, pocházely ze supermarketů i od řezníků.

Praxe se netýká zřejmě jenom JAR. Zpravodaj stanice BBC k této zprávě sdělil, že keňské úřady vědí, že specializované gangy prodávají řezníkům oslí maso. Centrem tohoto obchodu je město Naivasha a tamní lidé prý už přestali jíst červené maso a živí se výhradně rybami a drůbeží. Ve městě existuje svaz majitelů oslů, který loni zaregistroval 58 krádeží a porážky těchto zvířat.

Lidovky.cz, ČTK