Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -4 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

V provozu zůstalo 43 procent gastropodniků, ostatní jsou zavřené. Propad tržeb v oboru je 70 procent

Kvůli koronavirovým opatřením musí být zavřené restaurace a bary. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kvůli koronavirovým opatřením musí být zavřené restaurace a bary. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha Po dvou týdnech od uzavření prostor restaurací či kaváren, které nyní mohou fungovat pouze prostřednictvím výdejových okének, zůstalo oproti polovině září v provozu zhruba 43 procent podniků. Zatímco u stále fungujících provozoven tržby klesly zhruba o pětinu až čtvrtinu, celkový propad tržeb v oboru činí až 70 procent. Vyplývá to z dat poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka.

Podle Dotykačky tak mají gastropodniky provozující výdejní okénka slibnou šanci na záchranu před krachem. Jde především o restaurace, bistra a kavárny, které v současných podmínkách zvládají zachovat provoz nejsnáze.

„Tržby těchto podniků skutečně nejsou o tolik nižší než v běžném režimu. Proměnila se ale skladba toho, co lidé nakupují. Zatímco za normálních okolností tvoří kolem 60 procent obratu jídlo a 25 až 30 procent alko i nealko pití, teď tvoří jídlo 75 procent tržeb a na nápoje připadá pouhá desetina. To se logicky odráží v zisku. Na nápojích totiž prodejci mají podstatně vyšší marže,“ uvedl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Vedle toho se zároveň mění i vytížení podniků. Na rozdíl od běžného provozu, kdy je hlavní nápor kolem poledne a pak znovu až ve večerních hodinách, aktuálně si lidé pro jídlo chodí celé odpoledne. Křivka prodejů je tak podle Menclíka v průběhu dne výrazně vyrovnanější. Navečer se spolu s jídlem o něco víc prodává i pivo, prodeje ostatních nápojů jsou minimální. Současnou situaci tak podle Mencílka nejlépe zvládají podniky provozující kuchyň, naopak nejvíc postižené jsou bary, čistě pivní koncepty a kluby. U klubů zachovalo alespoň částečný provoz pouze pět procent podniků.

Celkový propad gastro oboru je tak způsoben především úplným uzavřením více než poloviny provozů. Menclík ovšem upozorňuje, že i restaurace, které zůstaly v provozu, musí nyní vážit každý výdaj.

Společnost Dotykačka nyní gastropodnikům i maloobchodu nabízí bezplatný objednávkový portál Vyzvednisi.cz. V portálu je zaregistrováno přes 1500 restaurací, které přes něj za uplynulý týden udělaly přes 2000 objednávek. Portál mohou podle Menclíka využívat i podniky, které využívají pokladní systém od jiných společností. Firma nyní připravuje zavedení možnosti on-line plateb přes portál.

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy
Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy

Shodit vánoční kila je přetěžký úkol, ale jde to. Dokonce i doma a tak, aby vás to bavilo. Stačí se zapojit do padesátidenní novoroční výzvy od...