1. června 2017 13:35 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Velký ‚syrový‘ problém vyřešen. Slováci smí v hospodách beztrestně nabízet tatarák

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Tatarský biftek ze Zlých časů. Přísad je až příliš, člověk musí přemýšlet, aby... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tatarský biftek ze Zlých časů. Přísad je až příliš, člověk musí přemýšlet, aby... | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

BRATISLAVA Restaurace na Slovensku mohou od 1. června nabízet tatarský biftek, aniž by jim za to hrozila pokuta. Téma prodeje pochoutky ze syrového masa, syrových vajec a koření se stalo středem pozornosti loni, kdy slovenští hygienici upozornili na vyhlášku z roku 2007, která podávaní takzvaného tataráku zakazovala.

Slovenský úřad veřejného zdravotnictví informoval, že nově mohou restaurace nabízet jídlo z tepelně nezpracovaného masa po splnění několika podmínek. Například vejce musejí pocházet z registrovaných a kontrolovaných chovů a tatarák lze nabízet jen bezprostředně po jeho přípravě.

Podnikatelé v gastronomii také budou muset dopředu ohlásit hygienikům, že tatarák zařadí do nabídky. Kromě toho do jídelního lístku mají doplnit upozornění, že se nedoporučuje konzumace tepelně neupraveného masa a vajec mimo jiné u dětí, v těhotenství a u osob s oslabenou imunitou.

Zákaz podávání tataráku a jiných pokrmů z tepelně neupraveného masa bude nadále platit pro stánky s rychlým občerstvením či v závodních jídelnách.

Veřejná debata o podávání tataráku v restauracích začala na Slovensku loni na podzim, kdy hygienici po raziích v restauracích, které tento pokrm nabízely, upozornili na platný zákaz podávání jídel s obsahem syrového masa či vajec.

Podnikatelům tehdy za to hrozila pokuta až 20 tisíc eur. Následně se na internetu objevila petice vyzývající k povolení prodeje tataráku a ke změně příslušné vyhlášky.

ČTK
  • 2Diskuse