4. října 2015 11:45 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Více než třetina hospod a restaurací značí alergeny špatně nebo vůbec

Alergeny (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Alergeny (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Více než třetina restaurací, hospod a rychlých občerstvení značí alergeny chybně nebo vůbec. Vyplývá to z kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která proběhla v červenci a srpnu.

„Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace. Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři, a to včetně místa odběru,” uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Nejčastější prohřešky provozoven se týkaly nedostatečného označení konkrétních druhů obilovin nebo ořechů. V pokrmech se pak často objevovaly vejce, horčiče, celer či mléčné bílkoviny, aniž by o jednotlivých alergenech prodejci informovali. Problém se netýká pouze zpřístupnění informací na jídelním lístku, ale i neposkytnutí takových informací personálem.

„Jednalo se mimo jiné o italský salát, kde jsme objevili celer a horčici ve velkém množství či domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou, ve kterém se zas našly vejce,” řekl Kopřiva.

Celkem SZPI provedla 114 kontrol, nesplnění povinnosti informovat o alergenech zjistili inspektoři u 42 provozoven, tedy ve 37 procentech případů.

Falšování pokrmů i inspekce hygieny

Kromě kontroly alergenů se SZPI zajímá i o falšování pokrmů, kdy dochází k nahrazování některých složek pokrmu za levnější variantu.

„Takovým příkladem může být smažený sýr, který není vyrobený z mléčného tuku, ale tuku jiného, tudíž nemůže být označen jako sýr. To samé platí u pokrmu s názvem ‚svíčková na smetaně,’ u kterého je smetana nahrazena levnější alternativou na bázi rostlinných tuků,” poznamenal Radoslav Pospíchal ze SZPI.

SZPI provádí i inspekci prostorů jednotlivých provozoven včetně maloobchodů. Letos jich nechala zavřít již více než 170. Nejčastějším důvodem bývá myší trus, plíseň, zanedbaný úklid či hromadění odpadků.

surŠarlota Šudrychová

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!