17. září 2012 19:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Pivovarníci nad prohibicí nejásají. Bojí se, že ubude hospod

Číšníci v brněnském Hotelu Grand uklízejí lahve s alkoholem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Číšníci v brněnském Hotelu Grand uklízejí lahve s alkoholem | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

PRAHA Hostinští a provozovatelé barů sčítají ztráty za první víkend bez tvrdého alkoholu, jehož prodej a nalévání zakázalo ministerstvo zdravotnictví kvůli otravám metylalkoholem. Některé podniky nařízení stálo i desítky tisíc korun na tržbách, dalších provozoven se naopak příliš nedotklo. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli restaurací a barů.

Nejvíce nařízením trpí provozovatelé koktejlových barů. "V porovnání s průměrnými útratami za poslední měsíc je víkendová tržba zhruba o třetinu slabší," uvedl provozní mosteckého baru Černý anděl Ladislav Samek. Pokud by zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent platil delší dobu, řada restaurací by se podle něj mohla dostat do existenčních problémů. Lidé totiž ve větší míře tvrdý alkohol za likéry s nižším obsahem alkoholu nevyměnili a raději nepijí.

To potvrdili i provozovatelé koktejlového baru Milá tchýně v pražských Vršovicích. Na páteční návštěvnosti podniku se prý zákaz prodeje ještě neprojevil, ale už na sobotu prý hosté rušili rezervace ve velkém.

Každý den prohibice stojí bary a restaurace 200 milionů korun

Výrobci piva zvýšenou poptávku po pěnivém moku v důsledku zákazu prodeje lihovin zatím nezaznamenali, ani se z něj netěší. "Dlouhodobě tomu nijak zvlášť netleskáme, právě naopak," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Pivovarníci se podle něj obávají, že by v důsledku prohibice mohly některé hospody či bary zkrachovat, čímž by pivovary přišly o část dlouhodobých zákazníků. "Nám jde o to, aby se udržely hospody, a toto jsou věci, které je můžou opravdu ohrozit," řekl.

Podle odhadu společnosti Mag Consulting přicházejí české restaurace a bary za každý den prohibice až o 200 milionů korun. "Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší," řekl ČTK analytik Mag Consulting Jaromír Beránek.

Některé bary informují hosty hned u dveří

Některé bary informují hosty hned u dveří

Pivo a víno ale podle provozního z jabloneckého Klubu EX Lukáše Žežulky nemůže výpadek tržeb z tvrdého alkoholu nahradit. Marže u prodaného piva je podle něj zhruba pět korun na půllitru, kdežto z jedné sklenky kořalky může provozovatel získat i 25 korun, dodal.

Zasaženy budou hlavně bary

Sčítáním škod se začala zabývat Asociace hotelů a restaurací (AHR), uvedl její prezident Václav Stárek. Podle něj zákazem budou zasažené primárně bary, naproti tomu restaurace a jiné gastronomické provozovny, kde je prodej alkoholu jen doplňkovou službou, budou postiženy výrazně méně.

Prohibice

Časově neomezený zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent vydalo ministerstvo zdravotnictví v pátek. Na otravu metylalkoholem v posledních dnech v Česku zemřelo 21 lidí, desítky pacientů jsou v nemocnicích. Policie po zdroji metylalkoholu pátrá, dosud obvinila 23 lidí.

Lidovky.cz, ČTK

Najdete na Lidovky.cz