21. září 2013 15:19 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Ztrátový BlackBerry. Výrobce propustí 40 procent zaměstnanců

Blackberry (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Blackberry (ilustrační foto). | foto: ČTK

TORONTO Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry propustí 4500 zaměstnanců, což odpovídá zhruba 40 procentům celkové pracovní síly firmy. Společnost současně v prohlášení oznámila, že ve druhém fiskálním čtvrtletí vykázala obrovskou provozní ztrátu a její výsledky budou horší, než čekají analytici.

Čistá provozní ztráta za tři měsíce do konce srpna má činit 950 milionů až 995 milionů USD (18,1 miliardy až 19 miliard korun). Ztrátu způsobily odpisy a další faktory. Výsledky hospodaření má firma oficiálně zveřejnit příští týden.

Očištěná čistá ztráta, tedy bez zahrnutí změny hodnoty zásob a nákladů na restrukturalizaci, se má pohybovat v rozmezí 250 milionů až 265 milionů USD, tedy 47 až 51 centů na akcii. Příjmy mají činit 1,6 miliardy USD, z toho téměř polovina má být z divize služeb.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že firma vykáže ztrátu 15 centů na akcii při příjmech 3,06 miliardy USD.

Společnost dodala, že nadále plánuje zaměřit své úsilí hlavně na podniky a náročné zákazníky. Nabízet bude hardware, software i služby.

BlackBerry

  • BlackBerry se původně jmenovala Research In Motion a byla průkopníkem chytrých telefonů.
  • Její přístroje měli v oblibě zejména manažeři.
  • Situace se však rapidně změnila po vstupu firmy Apple na trh s chytrými telefony.
  • Nyní BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od Applu a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android společnosti Google.
Lidovky.cz, ČTK

Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie
Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o tom, že stravování ve školách je zastaralé a skladba jídelníčku neodpovídá současnému způsobu života. Ze studií vyplývá, že ve školních jídelnách děti nedostávají stravu, která by odpovídala doporučení výživových hodnot a liší se i gramáž porcí. Proč tomu tak je?

Najdete na Lidovky.cz