26. července 2019 15:49 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

PPF nemůže a ani nechce vstupovat do politiky, píše nejbohatší Čech Petr Kellner

Petr Kellner. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Petr Kellner. | foto: PPF

PRAHA Skupina PPF jako firma nemůže a nechce vstupovat do politiky, její prací a odpovědností je dobře řídit své jednotlivé společnosti, dělat poctivě a efektivně svůj byznys a držet se při tom západních podnikatelských standardů. V úvodním slovu k výroční zprávě PPF za loňský rok to uvedl nejbohatší Čech Petr Kellner, který společnost vlastní. Varoval také mimo jiné před zjednodušeným viděním světa na úkor dialogu a vzájemného naslouchání.

PPF stoupl v roce 2018 čistý zisk o 25 procent na 22,2 miliardy korun. Celková aktiva skupiny se loni zvýšila na 1,16 bilionu. Kellner k výsledkům uvedl, že má radost, čeho se spolupracovníky za 28 let existence PPF dosáhli. „Současně, anebo možná právě proto, ale také přemýšlím, jak moc se v posledních letech mění složitě vybudovaná stabilita a rovnováha našeho světa,“ uvedl.

Pětapadesátiletý Kellner dodal, že pro jeho generaci jsou svoboda, pracovitost, podnikavost a úcta k tradicím základními principy, na nichž formovala své názory a postoje. „To jsou také hodnoty, díky kterým jsme mohli vytvořit náš byznys a vybudovat firmy po celém světě. Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot,“ napsal.

Novodobé ideologie mají podle Kellnera tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení. „Věřím ale, že česká společnost, která tradičně stojí především na umu a pracovitosti zdejších lidí, v takovém světě obstojí,“ uvedl. PPF k tomu podle něj chce přispět. „PPF jako firma nemůže a nechce, ač je z toho někdy podezírána, vstupovat do politiky,“ konstatoval.

Podle miliardáře jsou důležité reálné činy

Za práci a odpovědnost finanční skupiny označil dobré řízení jednotlivých společností, poctivé a efektivní vykonávání jejího byznysu, při kterém se bude držet západních podnikatelských standardů.

„V dnešní rozdělené společnosti stále více převládá zjednodušené vidění světa na úkor dialogu a vzájemného naslouchání,“ uvedl Kellner. Finančník v té souvislosti uvádí, že příliš mnoho lidí se jen vzájemně utvrzuje ve své vlastní interpretaci světa. „Někdy se už zdá, že světy na sociálních sítích a virtuální obrazy jsou důležitější než reálné činy. Nemyslím si to. Pořád věřím, že život spočívá v tom, co skutečně děláme,“ uzavřel.

Kellner v květnu jednal se šéfem Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), mimo jiné o bezpečnosti telekomunikačních sítí. Kellner předsedu horní komory ubezpečil, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro čínskou firmu Huawei, uvedl tehdy Kubera. O společnosti Huawei se mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G). Před výrobky firmy varovaly americké úřady i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to popírá.

Kellnerovy firmy jsou na čínském trhu přítomny přes deset let. Od roku 2007 tam poskytují spotřebitelské úvěry pod značkou Home Credit, společnost Sotio v Pekingu otevřela laboratoře vyvíjející léčebné přípravky proti nádorovým onemocněním. Loni v listopadu během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně PPF a Huawei podepsaly memorandum o porozumění. Skupina ovládá jak českého operátora O2, tak správce infrastruktury CETIN.

Ve školkách chybí předškoláci, přibývá dvouletých dětí. Je to chyba systému?

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že mateřské školky navštěvuje více dvouletých dětí oproti dřívějšku. Naopak ne všechny předškoláky, kteří mají předškolní docházku povinnou, rodiče do školky přihlásí. Jaké jim hrozí sankce?