18. července 2013 15:01 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Zmrzlina stojí Němce o 700 procent víc než před třiceti lety

Zmrzlina | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zmrzlina | foto: Shutterstock

BERLÍN/PRAHA Mnohé, především starší Němce, pobuřuje "zmrzlinová drahota" a na argumenty výrobců, že dnešní zmrzlina je kvalitnější než před lety, odmítají slyšet.

Kopeček zmrzliny stojí dnes v Německu o 700 procent více než před třiceti roky. Mnoho Němců to pobuřuje a výrazy jako "zlodějna" jsou na internetových fórech ještě ty slušnější. Německé rozhlasová stanice uvedla, že v roce 1985 stál kopeček zmrzliny, a to ještě nikoli ve komunistické Německé demokratické republice, ale v Západním Německu, třicet feniků, tedy jednu třetinu tehdejší západoněmecké marky.

Dnes je obvyklá cena kopečku zmrzliny, především ve velkých německých městech, 1,20 eura, tedy asi třicet korun. Byť je u ní napsáno, že je BIO a vyrobena třeba z pravé vanilky, především starším Němcům přijde její cena nemravná. "Je to zlodějna," píší na internetová fóra a vzpomínají, kolik stála zmrzlina v dobách jejich mládí a jak prudce stoupá v posledních letech. Psychologové a lidé z oboru mluví o "pocitové inflaci", ale starší Němci prostě vědí své, v době, kdy byli mladí, stála zmrzlina méně.

Italové: Naše zmrzlina je kvalitní a není pro každého Němce

Prodejem zmrzliny se v Německu zabývají už tradičně Italové a tak "německý hněv" dopadá především na ně.

"Němci vůbec neberou v úvahu, co vytváří cenu zmrzliny. Vždy se jim bude zdát moc vysoká," uvedla ve svém stanovisku Unie italských výrobců zmrzliny. Problém prý je v pohledu Němců na italskou zmrzlinu. "Němci si myslí, že italská zmrzlina je obyčejná věc, kterou si může dovolit každý a proto musí být levná," dodala unie. "Kvalita má prostě svojí cenu," dodala italská unie zmrzlinářů. "V jiných zemích je zmrzlina ještě dražší než v Německu."

ČTĚTE TAKÉ:

Nejde ale jen o zmrzlináře, ceny zdvihají i průmysloví výrobci zmrzliny jako Schöller nebo Langnese. Poukazují na to, že cena zmrzliny roste kvůli růstu cena nejdůležitějších surovin nutných k produkci zmrzliny jako je mléko a cukr. Většina zmrzlin se skládá z 50 procent mléka a 20 procent cukru. "Obě suroviny v minulých letech značně podražily," vysvětluje růst cen i průmyslově vyráběných zmrzlin předseda Sdružení německého cukrářského průmyslu Ernst Kammerinke. K tomu prý ještě vzrostla cena energií.

Luboš Palata, mtr

České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší
České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?