„Kvalita ječmene by měla být dobrá a i rozumná výtěžnost. Není to žádná katastrofická zpráva,“ zhodnotil odhady Vladimír Balach, ředitel Českého svazu pivovaru a sladoven. Polovinu z osevu tvoří české odrůdy. O ně mají sladovny největší zájem, protože produkty z nich mohou splnit podmínky pro používání chráněného zeměpisného označení (CZHO) České pivo.
Po revoluci byla pole jarního ječmene v Česku oseta jenom českými a slovenskými odrůdami. Po nástupu zahraničních odrůd se začala jejich výměra snižovat, o desetiletí později byly české sladovnické odrůdy jenom přibližně na pětině osetých ploch. Od roku 2008, kdy došlo k zápisu CHZO České pivo do rejstříku označení, začaly české odrůdy zase pole plnit. Na výrobu „Českého piva“ však mohou být použité i některé zahraniční odrůdy.
CHZO České pivo používá 14 pivovarů s více než 80 značkami. Jde přibližně o 65 procent tuzemského pivního trhu. V současné době se v Česku každoročně vyrobí kolem 520 tisíc tun sladu, přibližně polovina z něj se vyveze do zahraničí. Slad pro tuzemský trh je většinou vyráběn z českých ječmenných odrůd.