Kontrola irské potravinářské inspekce (FSAI) odhalila, že výrobky pocházející z masokombinátů Liffey Meats a Silvercrest Foods v Irsku a anglického Dalepak Hableton obsahovaly přibližně 29 % koňského masa, ačkoliv se mělo jednat o čistě hovězí směs. V masových koláčích, curry směsích a lasagních byl také zjištěn podíl vepřového masa.
Podle serveru britské televizní stanice BBC se hovězí burgery obsahující koňské maso dostaly na pulty supermarketů Tesco v Irsku a Velké Británii. V Irsku byly k dostání také v obchodech Lidl, Aldi nebo Dunnes Stores.
Maďarský skandál: |
Šéf inspekce profesor Alan Reilly spotřebitele ubezpečil, že podle výsledků testů není maso nebezpečné. „Zatímco přítomnost prasečí DNA v mletém mase je pochopitelná, vzhledem tomu, že různé druhy masa se zpracovávají ve stejných masokombinátech; není jasné, jak se do výrobků dostalo právě koňské maso, které se do výrobního procesu nemůže běžně dostat,“ uvádí Reilly.
Koňské maso se v Evropě konzumuje zejména v jižních státech, ve většině zemí se jedná o velmi okrajovou záležitost. „V Irsku není zvykem jíst koňské maso, a proto se neočekává, že ho najdete v karbanátku. Je to podobné jako u některých náboženských skupin, které se straní konzumace například vepřového masa,“ dodal Reilly.
Obchodní sítě již burgery s obsahem koňského masa stáhly z prodeje. Kontroly se nyní zaměří na výrobce. Ti tvrdí, že s koninou nikdy neobchodovali a ze skandálu obviňují své dodavatele.