Loni plány na ledové víno zhatila mírná zima, potřebného poklesu teplot po dva dny na aspoň minus šest stupňů se téměř žádný pěstitel nedočkal. A letos drtivá většina na mrazy ani nečeká.
Senát rozhodne o svém vedení a Zeman bude na jednání sněmovny. Do prodeje jde svatomartinské víno |
Deště a vlhké počasí v závěru sklizně ohrožují úrodu chorobami a plísní, takže hrozny na keřích si nikdo netroufne ponechat déle, než je nezbytně nutné. Čekat na větší mrazy je zbytečný hazard. Úrodu raději zpracují hned na tradiční vína, která prý z letošní sklizně nemusejí být špatná.
Fajnšmekry vyhledávané ledové víno, které díky lisování zmrzlých bobulí obsahuje výrazně vyšší množství přírodního cukru, je jedním z přívlastkových vín, kterými vinaři obohacují většinovou produkci. A vzhledem k náročné výrobě také za patřičnou cenu, zhruba třikrát vyšší, než kolik stojí klasika.
Prodeje se počítají spíše na promile než procenta z celkové tuzemské spotřeby, která se ročně pohybuje kolem 200 milionů litrů. Z toho zhruba 60 milionů připadá na produkci domácích vinařů.
Parádní začátek, horší finiš
Co je ledové víno■ Princip výroby spočívá v dodržení minusové teploty (alespoň -6 °C) od sklizně po lisování hroznů. Hrozny nesmí během lisování rozmrznout. ■ Při lisování zůstává voda ve formě ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a sladký koncentrovaný mošt. ■ Pro výrobu se nejčastěji používají pozdní odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené. ■ Plní se do malých lahví (obvykle 0,2 nebo 0,3 litru) a náročný proces výroby se odráží i ve vysoké ceně. |
„Letos s ledovkou ani nepočítáme. Počátek podzimu byl parádní, ale pak přišly deště a byli jsme rádi, že jsme stihli aspoň standardní sklizeň,“ vysvětluje vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Mikulovsku. Ledové víno nedělal ani loni. Nevyšlo to. Ale má prý ještě zásoby z dřívějška. A co se týče kvality letošní úrody obecně, není špatná. „Násada pěkná, výnosy slušné, pěkná aromatická vína,“ popisuje ročník 2020.
Jedno z nejlepších kanadských ledových vín pochází z ‚moravského‘ vinohradu v Quebecu |
Úroda se většinou sklízí každoročně v rozmezí od září do listopadu, vybrané keře s vhodnou odrůdou na ledové víno nechávají pěstitelé na vinici často i do ledna. Ještě počátkem letošního roku takto vyhlíželi mráz například ve Šlechtitelské stanici vinařské Velké Pavlovice. Ani jim ale svatý Petr nakonec ledovku, v tomto případě z odrůdy André, nedopřál.
„Vlivem dešťů nejsou teď hrozny v potřebné kondici. Takže to zkoušet ani nebudeme,“ přidává se manažer a technolog tohoto velkopavlovického vinařství Ondřej Konečný. Letošní úroda i podle něj ale jinak špatná nebude, na školní stupnici by ji ohodnotil známkou dvě minus.
Místo ledu sláma
Vhodný ráz počasí pro ledové víno je v posledních letech stále častěji vzácností a leckde se soustředí víc na „sesterské“ produkty, třeba slámová vína s podobně vysokou cukernatostí. Mohou se sklízet hned. V jejich případě se odpařuje část vody z hroznů minimálně pod dobu tří měsíců sušením na slámě nebo na speciálních rohožích.
Letiště Praha čeká další vlna propouštění. Kvůli poklesu provozu má odejít dalších 150 zaměstnanců |
Potíží letošního covidového roku je i nedostatek brigádníků. Zvlášť těch ze zahraničí, které často využívají tam, kde úrodu nesklízejí pomocí vinařských kombajnů, ale ručně. „Hlavně ke konci už to byl spíš boj o hrozny. Dostat je do sklepa v té kvalitě, na jaké si zakládáme, letos dalo opravdu hodně práce,“ říká vinohradník Roman Slouk z vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku.
Úrodu pro svou vyhlášenou slámovou Pálavu zde posbírali v přestávce deštivého počasí především díky dobrovolníkům, svolaným v rychlé výzvě na sociální síti Facebook.
Vinaři se shodují, že letošek je pro všechny jedna velká výzva. Pro malé i velké. „Opatření při jarní vlně koronaviru zasáhla 90 procent vinařů, nejvíce ty, kteří mají odbyt v gastronomii anebo se orientují na turistický ruch. Podzim připravil vinaře o tržby z burčákových a svatomartinských slavností, nejspíš neproběhnou ani vánoční večírky a trhy,“ říká prezident Vinařské unie a šéf skupiny Bohemia Sekt Ondřej Beránek.
„Kvůli srážkám jsme v polovině října přerušili sklizeň a teď musíme zpracovat větší množství úrody v krátkém čase. Bude potřeba více práce ve sklepě, aby z hroznů vzešla špičková vína,“ přidává se ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.
Loni sklidili pěstitelé v celém Česku 68 tisíc tun hroznů. Kvalitou se jednalo o špičkový ročník, i když množstvím značně zaostal za 103,7 tisíce tun předešlého.