Pátek 22. října 2021, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Ekonomika

Lidl musí stáhnout přes 17 tun polského vepřového, je v něm 60krát překročen limit antibiotik

V Olomouci nedávno otevřel čtvrtý supermarket Lidl (na snímku nová prodejna v obchodním domě Timpo) a už se chystá pátý. foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska. Zjistili v něm šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku maso zpracovávala firma Maso Polička. Lidé by maso vůbec neměli konzumovat a mají ho vrátit prodejně.
  14:21aktualizováno  15:40

Informace sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

„Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg,“ uvedli veterináři. Do skladů Lidlu bylo zboží vyexpedované 3. října.

Maso bylo označené jako Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg, číslo šarže: 207237 s datem použitelnosti do 10. 10. 2021.

Nadlimitní antibiotikum byl amoxicilin, který patří do skupiny penicilinů. „Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce,“ dodal mluvčí.

Nejde o jediný problém s polskými potravinami, který se v poslední době objevil.

Například v létě veterináři varovali před polskou zmrzlinou Milka, která obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Šlo o 250 000 samostatných nanuků, 15 000 balení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37 000 balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml.

V Česku pak předloni platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Společnost Maso uzeniny Polička minulý rok výrazně zvýšila zisk po zdanění, který činil více než 83 milionů korun. V roce 2019 byl asi 28 milionů korun. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb se meziročně zvýšily o devět procent na 2,471 miliardy korun.

Dobrý výsledek byl dosažen zejména úsporami ve výrobě a spotřebě energií, uvedla firma ve výroční zprávě. Podnik existuje od roku 1985, o sedm let později byl privatizován. Patří společností Maso uzeniny Písek. Firma v roce 2020 zaměstnávala průměrně 335 lidí, o dva méně než rok předtím.

Problémy s polskými potravinami

  • Sérii zpráv o problematické kvalitě některých polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a zřejmě i do zahraničí.
  • V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR i s polským kakaem, které obsahovalo 80 procent kakaa a zbytek tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.
  • V minulosti veterináři také opakovaně našli salmonely v kuřecím, krůtím i vepřovém mase dovezeném z Polska. V říjnu 2016 zakázala Státní veterinární správa (SVS) na základě zprávy z evropského systému rychlého varování RASFF prodej 3,5 milionu polských vajec, které mohly obsahovat bakterie salmonelózy.
  • V únoru 2017 vyvolala pozornost zpráva SVS o tom, že v Jablonci nad Nisou prodala jedna firma zhruba 1,9 tuny kuřecího masa, které obsahovalo bakterie salmonelózy. Do ČR přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě. O měsíc později SZPI varovala spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého masa, který také obsahoval bakterie salmonely.
  • Během roku 2017 a loni se několikrát objevily problémy s polskými jablky a některými druhy zeleniny, ve kterých SZPI zjistila nadlimitní množství pesticidů.
  • V srpnu 2017 vypukl skandál s jedem ve vejcích. Na trhu v několika zemích Evropy včetně ČR a Slovenska se objevily miliony vajec a výrobků z nich obsahujících jedovatý fipronil. V ČR vejce s jedem podle veterinářů pocházela z různých chovů z Polska.
  • V lednu 2018 podle polské televize TVN24 policie na severovýchodě Polska objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval, uvedl, že maso z tohoto podniku "se dostalo na území celého státu i do zahraničí".
  • V únoru 2019 se Polsko dostalo do centra pozornosti v celé Evropě kvůli porážkám nemocných krav a obchodování s jejich masem. Maso z nich se dostalo nejen do Polska, ale i do řady zemí EU včetně Slovenska a Česka (do ČR přibližně 300 kilogramů).
  • Kvůli aféře s polským hovězím ČR zavedla v únoru 2019 mimořádná opatření, hovězí maso z Polska nesmělo být uváděno na trh před kontrolou v akreditované laboratoři na salmonelu. Povinné testy polského hovězího skončily koncem března poté, co Polsko poskytlo záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo vadné maso.
  • Koncem února 2019 se opět objevily problémy se salmonelou v kuřecím mase z Polska, když čeští veterináři oznámili, že našli bakterii ve 1200 kilogramů mražených stehen. Počátkem dubna SVS oznámila, že salmonela se objevila v zásilce více než půl tuny kuřecích řízků z Polska. V polovině května 2019 SVS oznámila, že do ČR se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun drůbežího se salmonelou, všechno se nejspíš snědlo. Koncem června pak SVS oznámila, že za zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou, celkem šlo o 21 tun masa. Zásilky drůbežího masa se salmonelou z Polska objevily veterináři i v dalších měsících roku.
  • Letos SZPI či SVS několikrát varovaly před závadnými potravinami z Polska, např. před toustovým chlebem s kovovými střepy, filety ze sleďů a zmrzlinou s pesticidem či rýžovou kaší, která by mohla obsahovat bakterii salmonely.
  • Veterináři nyní nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso Polička.
Autoři: ,

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Mohlo by vás zajímat