Chramosila střídá mladý nástupce Michael Adamík z rodiny Brtníkových, majitelů pivovaru, kterým ho komunisté v roce 1949 znárodnili a kteří ho od restituce na začátku devadesátých let vlastní dodnes.
„V žádném případě se nechystám důchod trávit u televize. Od řemesla neuteču, chtěl bych pokračovat v poradenské práci,“ zamýšlí se Chramosil nad svým dalším působením.
Vietnamci touží po českém pivu. Najímají si sládky i stavitele minipivovarů![]() |
U Fleků začínal v roce 1971 po studiích a krátké kariéře ve Staropramenu, který tehdy patřil stejně jako flekovský pivovar pod Pražské pivovary. Hned po nástupu přilákal stovky nových zákazníků tím, že flekovskou tmavou třináctku (jiné pivo se U Fleků nevaří) zbavil přídavků, které do tradičního českého ležáku nepatří.
Upravil poměry sladu, přestal pivo po svém předchůdci „vylepšovat“ cukrem a chmelovým extraktem. Zůstaly jen klasické domácí suroviny. „Zkrátka předělal jsem třináctku tak, jak to vyhovovalo mně,“ říká Chramosil.
Když pivo, tak od Chramosila
Jeho pivo tak přispělo k tomu, že pivovar a restaurace U Fleků byl a stále je domácími i turisty hojně navštěvovaná a v zahraničních bedekrech zmiňovaná památka.
V tomhle duchu držel tradici vařené flekovské třináctky celou svou kariéru. Během té doby si vysloužil záplavu ocenění a vyznamenání.
Z poslední doby třeba titul Sládek roku 2011 od Sdružení přátel piva, vstoupil do Síně slávy Českého svazu pivovarů a sladoven, minulý týden získal od magazínu Pivo, Bier & Ale titul Český pivní patriot, udělovaný výhradně osobnostem, které celý svůj život, respektive déle než 30 let, pracují pouze v jednom pivovaru.
„Profese sládka je úžasné řemeslo a nikdo ji u nás nezosobňuje tak výrazně jako Ivan Chramosil,“ říká vydavatel Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec. Připomíná i Chramosilovo dlouholeté členství v porotách dvou nejprestižnějších světových degustačních soutěží - World Beer Cup a European Beer Star.
U FLEKŮ
|
„Během uplynulých deseti let si v Americe i Německu získal mimořádně velkou autoritu a respekt. Zosobňuje tradici české ho pivovarnictví,“ dodává Borowiec.
Vzor pro další pivovarníky
Chramosil má ale na české pivovarnictví vliv i tím, že ho za vzor považují generace dalších sládků a pivovarnických odborníků.
Mnoho z nich k němu ke Flekům chodilo za dob studií na praxi. Pivovarnictví se od něj učili třeba nynější generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček nebo starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
„Pro mě je Ivan velká legenda a skvělý člověk, který si váží řemesla,“ říká Berka. Boček zas vzpomíná, jak ke Chramosilovi chodil na praxi ještě jako student střední školy. „Za něj mluví to pivo. Má kromě toho všeho také hodně velkou zásluhu na tom, že v osmdesátých letech nebyl pivovar U Fleků zrušený, ale naopak se rekonstruoval,“ oceňuje Boček.