Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Malých pivovarů přibývá, řada velkých skončila

Pivovar (ilustrační foto)

Pivovar (ilustrační foto) foto: Shutterstock

PRAHA - Počet tradičních velkých pivovarů v Česku klesl od začátku 90. let minulého století takřka o dvě desítky na 52, vyplývá z údajů Českého svazu pivovarů a sladoven.
  11:45

Řada čerstvě zprivatizovaných pivovarů zkrachovala, jiné zavřeli noví vlastníci, protože se pivovary nehodily do plánů jejich výrobu koncentrujících skupin.

Naopak zejména v posledních letech obrovským tempem přibývá restauračních minipivovarů, kterých je již takřka 120. Přesto je jejich podíl na celkové produkci odvětví zanedbatelný.

První pivovar patřil Mrázkovi

Prvním privatizovaným pivovarem byl v září 1991 pivovar v Českém Krumlově. Jeho majitelem se na základě nejvyšší nabídky v dražbě stal později zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek, který za pivovar zaplatil 75 milionů korun.

Ti nejúspěšnější na trhu

Více než tři čtvrtiny celkové výroby piva dnes připadá na tři největší skupiny, které všechny patří zahraničním vlastníkům: Plzeňskému Prazdroji, Pivovarům Staropramen a Heinekenu. Až za nimi následuje státní podnik Budějovický Budvar a skupiny s tuzemskými vlastníky jako PMS a K Brewery.

Druhým soukromým majitelem pivovaru se stal Stanislav Bernard, který za 45 milionů korun v dražbě získal pivovar v Humpolci a v následujících letech z chátrajícího objektu vybudoval velmi úspěšný a známý podnik.

Zatímco většina pivovarů zavřených v 90. letech ukončila výrobu kvůli krachu nových majitelů, kteří nedokázali nově získaný podnik správně vést, v následných letech se tak dělo hlavně z rozhodnutí vedení pivovarských skupin, jichž se staly součástí.

ČTĚTE TAKÉ:

"Velké firmy slučují výrobu do větších celků a ty menší zavírají," poznamenal výkonný ředitel pivovarského svazu Jan Veselý.

Před 160 lety tu bylo přes tisíc pivovarů

Jak Veselý upozornil, snižování počtu pivovarů není však zdaleka trendem až posledních let. Jejich masivní zavírání a koncentrace výroby byly výrazné zejména v období průmyslové revoluce.

ČTĚTE TAKÉ:

Zatímco v roce 1851 bylo podle pivovarské literatury v českých zemích 1056 pivovarů, v roce 1900 to bylo již jen 649. Citelný je také nárůst výroby. V roce 1950 uvařily tuzemské pivovary 9,2 milionu hektolitrů piva, dnes je jejich výstav více než dvojnásobný.

Od listopadu V Česku naopak vznikly pouze dva nové větší pivovary. "Ta situace, kdy by začaly vznikat na zelené louce pivovary nové, které předtím neexistovaly a tak se vyvíjely, až z nich byly pivovary významnější, už průmyslového charakteru, to je tak poslední dva tři roky. Jsou to pivovary Chotěboř a pivovar Kácov," řekl Veselý.

Autoři: ,