Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Maso prošlé či bez ‚původu‘. V Praze měla problém každá třetí hospoda

Ekonomika

  14:40
PRAHA - Veterináři od ledna do září zkontrolovali 5500 stravovacích zařízení, chyby našli u patnácti procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin, létaly pokuty v řádech milionů korun.
Kuřecí řízky - ilustrační foto.

Kuřecí řízky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

V Praze pochybila dokoce třetina podniků.

„Celkem úřední veterinární lékaři při kontrolách v období od ledna do září zjistili 2686 závad, což odpovídá v průměru zhruba čtyřem zjištěným závadám při každé nevyhovující kontrole,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal

Skoro pětina závad byla u sledovatelnosti potravin, provozovatelé nejčastěji nebyli schopni předložit nabývací dokumenty potravin.

ČTĚTE TAKÉ:

„V lednicích a mrazících boxech uskladňovali potraviny bez jakéhokoliv označení, ke zvěřině nepředložili lístek o původu zvěře a sejmutou plombu,“ popsal nejčastější chyby Pejchal.

Druhý nejčastější problém bylo označování potravin, většinou šlo o neoznačené mrazené maso. V desetině závadných případů nebylo dodržené datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.

Veterináři zjistili i hrubé porušení hygienických předpisů. Ve 128 případech dala SVS podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci nebo hygienikům, kteří v některých případech provozovnu zavřeli.

Například v minulém týdnu našli středočeští veterináři v Restauraci U Kostela v Čechticích myší trus, zaměstnanci podle Pejchala neměli čistý pracovní oděv a nedodržovali zásady osobní hygieny. „Případ byl proto předán příslušnému dozorovému orgánu k došetření,“ dodal.

Novou pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od nového roku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!