V Praze pochybila dokoce třetina podniků.
„Celkem úřední veterinární lékaři při kontrolách v období od ledna do září zjistili 2686 závad, což odpovídá v průměru zhruba čtyřem zjištěným závadám při každé nevyhovující kontrole,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal
Skoro pětina závad byla u sledovatelnosti potravin, provozovatelé nejčastěji nebyli schopni předložit nabývací dokumenty potravin.
ČTĚTE TAKÉ: |
„V lednicích a mrazících boxech uskladňovali potraviny bez jakéhokoliv označení, ke zvěřině nepředložili lístek o původu zvěře a sejmutou plombu,“ popsal nejčastější chyby Pejchal.
Druhý nejčastější problém bylo označování potravin, většinou šlo o neoznačené mrazené maso. V desetině závadných případů nebylo dodržené datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.
Veterináři zjistili i hrubé porušení hygienických předpisů. Ve 128 případech dala SVS podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci nebo hygienikům, kteří v některých případech provozovnu zavřeli.
Například v minulém týdnu našli středočeští veterináři v Restauraci U Kostela v Čechticích myší trus, zaměstnanci podle Pejchala neměli čistý pracovní oděv a nedodržovali zásady osobní hygieny. „Případ byl proto předán příslušnému dozorovému orgánu k došetření,“ dodal.
Novou pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od nového roku.