Úterý 30. května 2023, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Ekonomika

Domácí vs. kupovaný mazanec. Kolik stojí, a jak si levnější upéct ve vlastní troubě?


Mazanec | foto: Shutterstock

Premium Recept
Mazance jsou nejdůležitějším velikonočním pečivem. Pokud se rozhodnete pro domácí výrobu, nemusíte hned sahat hluboko do kapsy. Stačí totiž nahradit tradiční recept stejným těstem, jaké používáte k upečení vánočky. Úsporu tak získáte především díky menšímu množství vajec.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Těch patří do tradičního mazance velké množství, protože symbolizují nový život a také proto, že žloutky obarví těsto do zlaté barvy, aby kulatý bochánek připomínal slunce. Těsto se proto někdy dobarvovalo šafránem. Uvážíme-li ale, že cena za jedno vejce se pohybuje kolem šesti korun, bude úspora při použití těsta na vánočku citelná – stačit totiž budou jen tři.

Mazanec třikrát jinak. Jak ho dělá Roman Vaněk?

Do „poctivého“ mazance patří také hodně másla, potíral se jím i jeho povrch. Tady si můžete pomoci tím, že jej zčásti nahradíte rostlinným tukem na pečení nebo sádlem.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se