Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Domácí vs. kupovaný mazanec. Kolik stojí, a jak si levnější upéct ve vlastní troubě?


Mazanec | foto: Shutterstock

Premium Recept
Mazance jsou nejdůležitějším velikonočním pečivem. Pokud se rozhodnete pro domácí výrobu, nemusíte hned sahat hluboko do kapsy. Stačí totiž nahradit tradiční recept stejným těstem, jaké používáte k upečení vánočky. Úsporu tak získáte především díky menšímu množství vajec.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

Těch patří do tradičního mazance velké množství, protože symbolizují nový život a také proto, že žloutky obarví těsto do zlaté barvy, aby kulatý bochánek připomínal slunce. Těsto se proto někdy dobarvovalo šafránem. Uvážíme-li ale, že cena za jedno vejce se pohybuje kolem šesti korun, bude úspora při použití těsta na vánočku citelná – stačit totiž budou jen tři.

Mazanec třikrát jinak. Jak ho dělá Roman Vaněk?

Do „poctivého“ mazance patří také hodně másla, potíral se jím i jeho povrch. Tady si můžete pomoci tím, že jej zčásti nahradíte rostlinným tukem na pečení nebo sádlem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se