Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Místo másla jen Tradiční pomazánkové. Spor o název je falešná hra, míní Klaus

Ekonomika

  15:40aktualizováno  17:48
PRAHA - Pomazánkové máslo by se podle ministerstva zemědělství nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Podle prezidenta Václava Klause se jedná o nepodstatnou záležitost a boj za ní jen "falešnou hrou".

Pomazánkové máslo v ohrožení. foto: ČTK

Přejmenování tradičního výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Ministerstvo zahájilo podle mluvčího legislativní proces novelizace vyhlášky, která problematiku názvu upravuje.

Anketa

Líbí se vám název Tradiční pomazánkové?

Ano, je to rozumná varianta. 292
Ne, je to krkolomné. 233
Nevím, nemám na to názor. 13
Jsem pro zachování názvu pomazánkové máslo. 184

"Novela zároveň stanovuje jeho název jako ´tradiční pomazánkové´, což je název, který vzešel z jednání ministerstva s nevládními organizacemi," uvedl mluvčí resortu Jan Žáček. Návrh aktuálně prochází vnějším připomínkovým řízením.

Konkrétní termín pro přejmenování lze předpokládat asi v polovině roku 2013, dodal Žáček. Změnu názvu budou podle něj muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit pokuta ze strany dozorových orgánů.

Jaká 'másla' se prodávají v Evropě?

Podle Vojtěcha Veselého z Ústavu pro jazyk český Akademie věd je nový název srozumitelný. "Jedná se o situační elipsu. To znamená, že k doplnění výrazu je nutné znát situaci. U názvů výrobků je tato elipsa poměrně běžná: Portské, Veltlínské a podobně. ´Tradiční pomazánkové´ působí neobvykle, ale sdělnost spojení se elipsou řídícího jména nijak nesnižuje. ´Pomazánkové máslo´ je totiž spojení ustálené," řekl Veselý serveru Lidovky.cz.

"Přídavné jméno pomazánkový se s jinými podstatnými jmény téměř nespojuje. V Českém národním korpusu najdeme jen několik takových případů jako pomazánkový tuk, pomazánkový krém, pomazánkový margarín. ´Tradiční pomazánkové´ je spojení sice neobvyklé, ale dobře srozumitelné," dodává jazykovědec.

Madeta přejmenovat máslo nehodlá

Milan Teplý, ředitel Madety, která je jedním z tuzemských výrobců produktu, ve čtvrtek novinářům řekl, že o přesném názvu pro jejich výrobek teprve společnost přemýšlí. Rozhodnutí o zakázání názvu pomazánkové máslo považuje za nesmyslné. "Je to pitomost, my budeme vyrábět stále dál pomazánkové máslo," řekl.

Teplý rozhodnutí z loňského října, kdy Soudní dvůr EU rozhodl o zákazu názvu pomazánkového másla, neustále kritizuje. Podle něj by měla EU řešit své vlastní problémy, a ne se věnovat regionálním potravinám. "Považuji to za bojkot, neslušnost a sprosťárnu," řekl dnes Teplý.

ČTĚTE TAKÉ:

Vozy společnosti Madeta jsou také nyní polepeny samolepkou s pomazánkovým máslem přeškrtnuté černou smuteční páskou a nápisem Vzpomínáme. Podle Teplého tato akce demonstruje nesouhlas společnosti s rozhodnutím EU. "Je to vzdor proti tomu, že se musíme podrobovat nesmyslům," řekl ředitel Madety.

Madetu dnes navštívil prezident Václav Klaus. Ten považuje změnu názvu pomazánkového másla za směšnou a nedůstojnou. "Jestli jsme takhle klesli, že se budeme prát o tyhle věci a podstatné věci nechávat mimo, tak je to falešná hra, kterou já jsem vždycky neměl rád," řekl novinářům.

Přejmenování vyjde na 1,5 milionu

Pomazánkové máslo – ilustrační foto.

Změnu názvu už ohlásila Choceňská mlékárna na Orlickoústecku. Výrobek tvoří asi 65 procent z celkové produkce mlékárny. Podle manažera pro marketing a obchod Jana Fogla bude jen zavedení nových obalů stát podnik 1,5 milionu korun. Další peníze vloží firma do reklamy.

Mlékárna má zásoby obalů na několik měsíců a doufá, že je stihne využít. Pomazánkové máslo má podle Fogla mezi zákazníky úspěch proto, že se dá využívat k vaření i ke studené kuchyni, snadno se roztírá, je chutné a cenově dostupné. Kromě másla bez příchuti se nejvíc prodává křenové a česnekové pomazánkové máslo, dodal Fogl.

Autoři: , ,