14. října 2010 12:39 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Češi šetří i na chlebu, jeho výroba loni klesla o desetinu

čerstvý neznamená měkký. Vypečená kůrka chrání před plísněmi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy čerstvý neznamená měkký. Vypečená kůrka chrání před plísněmi. |

PRAHA Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o deset procent na 306.000 tun. Češi v důsledku hospodářské recese šetří i na této základní potravině, stále více také před chlebem upřednostňují jiné pečivo.

Během svého vystoupení u příležitosti oslavy Světového dne chleba to dnes řekl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Loňský údaj o roční spotřebě chleba dosud Český statistický úřad nezveřejnil. Podle posledního známého údaje z roku 2008 jednotlivec snědl v průměru 44,1 kilogramu chleba za rok, před 50 lety to bylo okolo 70 kilogramů.

Čtěte více:

"Dle údajů ČSÚ klesla za poslední dva roky v období hospodářské krize odbytová cena chleba o 15 procent a ceny jsou tak dnes na úrovni jako před deseti lety v roce 2001," poznamenal předseda svazu pekařů, podle nějž je v Česku spotřebitelská cena chleba ve srovnání se zahraničím velmi nízká.

Podle posledních údajů se kilogram konzumního chleba v ČR prodává v průměru za 17,43 haléřů.

"V Německu a v Rakousku je obdobný výrobek v pekařství k dostání za dvě eura (téměř 50 Kč) a speciální chleby jsou ještě dražší," pronesl Dřízal s tím, že chleba je v sousedních státech výrazně dražší než litr benzinu, zatímco v Česku je to naopak.

Na rozdíl od běžného pečiva, u něhož již zhruba 12 procent je ve formě zmraženého polotovaru dováženo ze zahraničí a v supermarketech následně rozpékáno, se chleba do Česka nedováží, uvedl Dřízal.

Lidovky.cz, ČTK