Neděle 24. ledna 2021svátek má Milena 2 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Češi snědí zmrzlinu za miliardy. U točené zabírá trik s množstvím

Zmrzlina. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zmrzlina. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Ať už je točená, nebo kopečková, stojí jedna porce zmrzliny jen pár korun. Na první pohled to není žádný velký byznys. Jenže těch kopečků a porcí se ročně v Česku prodají stovky milionů. A pak už je to podnikání slušné.

Podle odhadů utratí Češi ročně za zmrzlinu až k deseti miliardám korun. 

Jen loni se té balené prodalo podle poradenské společnosti Nielsen v supermarketech a dalších obchodech v tuzemsku přes 33 milionů litrů, celkový obrat tak dosáhl téměř tří miliard korun. 

Hlavní sezona začíná právě nyní, kdy rychle stoupají prodeje i nebaleného studeného osvěžení ve stáncích. Víc než 40 procent zmrzliny se v Česku prodá právě ve formě kopečkové nebo točené.

Tu navíc v poslední době lidé upřednostňují stále víc a proti tomu prodeje balené zmrzliny v obchodech klesají. Oproti roku 2013 se loni její prodej snížil o víc než šest procent, o rok dřív byl podle údajů společnosti Nielsen pokles ještě větší. 

Největším producentům balené zmrzliny, jako jsou Algida koncernu Unilever a Prima společnosti Bidvest v Opavě, se tak pomalu zmenšuje trh.

Naopak řemeslná výroba zmrzliny roste a podobně, jako je tomu u jiných potravin, slyší Češi iv případě této sladkosti stále víc na domácí ruční výrobu. Ostatně i zmrzlina se může vyrábět z kvalitních surovin, mléka, smetany, vanilky nebo třeba ovoce. 

A společnosti, jako jsou například Fruitisimo, 2AD nebo pražské Angelato, sázejí právě na tuto dražší a náročnější výrobu.

Točená? Člověk kupuje hlavně vzduch

Na druhém konci nabídky pak jsou točené zmrzliny z levných strojů, do kterých stačí nasypat prášek za pár set korun, přidat vodu a osvěžení s výrobní cenou v řádu jednotek korun je na světě. 

Takový stroj se dá pronajmout i za pár tisíc korun, a pokud je počasí příznivé, vrátí se investice velmi rychle. 

Navíc prodejci točené zmrzliny často využívají jednoduchý trik takzvaného nášlehu – na první pohled se zdá, že je porce obrovská, ve skutečnosti si ale člověk koupí hlavně vzduch.

O miliardách ve „studeném“ byznyse čtěte více v magazínu LN Index, který vychází v pondělí 29. června.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA: Těhotenství bylo bezproblémové, později měl malý Honzík epileptické záchvaty i 30krát denně
PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA: Těhotenství bylo bezproblémové, později měl malý Honzík epileptické záchvaty i 30krát denně

Šestiletý Honzík Hanuš se narodil s vrozenou vývojovou vadou pravé ruky. Když bylo malému půl roku, lékaři mu diagnostikovali opoždění...