Čtvrtek 6. srpna 2020svátek má Oldřiška 12 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

'České pivo' má problém

Musí být 'české pivo' z Česka? Ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Musí být 'české pivo' z Česka? Ilustrační foto | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

PLZEŇ Evropská unie s nejvyšší pravděpodobností udělí Česku právo, aby čeští pivovarníci mohli za určitých technologických podmínek používat ochranné zeměpisné označení „české pivo“. Pro vývoz známých tuzemských piv do zahraničí to ale nebude mít zásadní význam.

Ty české pivovary, které jsou součástí nadnárodních koncernů, totiž pivo určené pro zahraniční trhy vyrábějí nejen doma, ale formou licence také přímo v Rusku, Polsku či na Slovensku.

A i když podle odborníků i tato, licenčně vyráběná piva, splňují podmínky tradiční české výroby, oficiálním označením EU „české pivo“ se nebudou smět chlubit. Nejsou totiž vyrobena v Česku. „Piva, která se budou prodávat s ochranným označením místa původu ,české pivo‘, musí  splnit základní podmínku výroby v České republice,“ potvrdil LN ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Například Plzeňský Prazdroj, který je součástí koncernu SABMiller, ale vyrábí plzeňskou dvanáctku nejen doma, nýbrž i v Rusku a Polsku, Velkopopovický kozel se zase vaří v Rusku, Maďarsku a na Slovensku. Pokud by se tedy tyto známé pivní značky přihlásily o označení „české pivo“, měly by „problém“. Mohly by označit na etiketách pouze piva vyrobená v Česku. A takový postup by byl podle odborníků z marketingového hlediska těžko pochopitelný.

Nezaměntelná chuť
Pivovary by totiž nepřímo přiznávaly, že pivo vyrobené doma se chutí částečně liší od svého licenčního „bratra“. A to všechny velké pivovarnické skupiny na světě odmítají. „Kvalitu velmi pečlivě hlídají naši sládci a náš ležák vyrábíme v zahraničních pivovarech z naprosto stejných surovin jako v Plzni. Chuť je tedy nezaměnitelná,“ řekl LN mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

Podle některých českých pivovarníků, ale i zemědělců však EU označením původu „české pivo“ znovu potvrdila, že místní podmínky mají velký vliv na chuť i kvalitu potravinářských výrobků, včetně v Česku tradičního pěnivého moku. A takový výklad je v ostrém protikladu s tvrzením pivovarnických gigantů, kteří tvrdí, že dokáží vyrobit jednu značku piva ve stejné chuti i kvalitě kdekoliv na světě. „Já v tomto směru fandím menším pivovarům. Jsem přesvědčen o tom, že místní management, zaměstnanci, přírodní podmínky i voda jsou nezaměnitelné,“ řekl LN prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Pivo s potřebným know-how
Stejně tak, jako podle Veleby není možné vyrobit určité druhy sýrů na jiných místech, než na kterých tradičně po celá staletí vznikaly, nelze ani přenést výrobu jedné české pivní značky do zahraničí. Tedy za předpokladu, že chuť zůstane naprosto stejná.

Rozluštění sporu o to, zda je možné pivo vyrobit s potřebným „know-how“ prakticky kdekoliv, je však velmi složité. Lidové noviny oslovily tři přední české odborníky z oblasti pivovarnického výzkumu, všichni však byli ochotni odpovídat pouze pod zárukou anonymity. A to údajně z toho důvodu, že si nechtějí „rozházet“ české pivovary, na které má celý spor zcela různý dopad.

Zatímco těm pivovarům, které vyrábějí pouze doma, totiž vyhovuje tvrzení o důležitosti místních podmínek pro výrobu, velkým pivovarnickým koncernům „ochranná zeměpisná označení“ pod patronací EU vlastně narušují hlavní marketingovou strategii. Kdyby totiž měla unie pravdu, nemohla by jedna značka piva vyráběná na několika kontinentech mít všude naprosto stejnou chuť.

Geografické podmínky hrají roli
„Obecně se dá říci, že díky moderním technologiím se už dneska dá uvařit pivo v zahraniční licenci chuťově takřka shodné s originálem. Ale takřka,“ řekl LN jeden z pivovarských odborníků. Upravit směrem k originálu lze podle něj i vodu, což je však velmi nákladná záležitost a každý pivovar do ní není ochoten investovat. „Proto u některých licenčně vařených piv laik chuť od originálu prakticky nerozezná, u jiných jsou ale rozdíly už v barvě,“ dodal vědec.

I kdyby ale podle něj v budoucnu pivovarníci dokázali beze zbytku naplnit své tvrzení, že geografické podmínky nehrají roli a určitá potravina se dá vyrobit v Česku stejně jako v Číně, Evropská unie tuto filozofii nikdy nemůže přijmout.

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!