Neděle 20. září 2020svátek má Oleg 22 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Dýška v době elektronických pokladen. V některých případech bude třeba účtenka

Host v restauraci - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Host v restauraci - ilustrační foto | foto: Shutterstock

PRAHA Spropitné není podle chystaného zákona evidovanou tržbou a tedy budeme moci i po spuštění účtenkové revoluce podarovat číšníka bez účtenky a dle svého gusta. Ale jen v případě, že se jedná o příjem pro personál, nikoliv provozovatele hospody.

Zatímco hoteliéři a podnikatelé v pohostinství, kteří budou možná už od listopadu první na ráně chystané elektronické evidence tržeb, se musejí v souvislosti s účtenkovou revolucí připravit na řadu změn, pro všechny spotřebitele a tedy i zákazníky hospod se nic nemění. A to ani ani na způsobu spropitného číšníkům.

„Spropitné při platbě kartou se musí vykazovat už dnes. A klasického spropitného v hotovosti se systém nijak nedotkne,“ říká šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Platí to ale jen v nejčastějším případě, kdy si vybrané spropitné mezi sebe dělí číšníci. Pak skutečně zůstává vše při starém, nikdo hostům nebude za jakkoliv vysoké dýško vystavovat doklad a hlásit příjem ma finanční úřad.

„Jedná se z pohledu zákona o daních z příjmů o příjem přijatý v souvislosti s výkonem závislé činnosti, a jako takový podléhá dani z příjmů fyzických osob. Tržba ze spropitného v tomto případě není evidovanou tržbou,“ potvrzuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Komu jde dýško?

Opačná situace ale nastane v méně častých případech, kdy si inkasované spropitné nechává provozovatel restaurace. Pak se jedná o příjem ze samostatné činnosti, který evidenci tržeb podléhá a zároveň by se měl řádně zdanit. Host, který v tomto případě dává číšnikovi dýško, by měl pak dostat za „trinkgeld“ extra účtenku. A majitel podniku by měl údaj o této tržbě zaslat finančnímu úřadu.

Sám host těžko pozná, zda se o jeho dýško podělí číšníci nebo zda si ho nechá provozovatel hospody, restaurace či baru. Snad jen v bizarním případě podle toho, pokud by mu číšník přinesl účtenku za darovanou částku nad rámec útraty za samotné jídlo a pití. Jde ale podle lidí z branže o tak absurdní situaci, že se k ní nesníží ani podnik, ve kterém jde spropitné do kapsy provozovateli podniku a nikoliv jako přilepšení číšníkům.

Obor ubytovacích a stravovacích služeb je první, ve kterém se začne povinné vydávání účtenek a jejich on-line evidence na finančních úřadech uplatňovat. Ovšem jen v případě, že sněmovnou po dlouhých diskusích schválený zákon projde i Senátem a podpisem prezidenta a Ústavní soud nevyhoví chystané stížnosti ze strany opozice. Následovat budou s odstupem všichni maloobchodní a velkoobchodní prodejci (obchody, řetězce a podobně), následně všechny další profese (kromě řemeslníků) a nakonec i všichni řemeslníci.

Skepse ekonomů

Elektronická evidence tržeb bude extrémně náročná z pohledu IT a datového vybavení berní správy. Systém bude muset ve špičce zvládnout a odbavit po celé republice až 5 tisíc registrací tržeb během jedné vteřiny. Vláda a ministerstvo financí, vedené Andrejem Babišem, si ale od zavedení povinných účtenek a berňáku hlášených tržeb slibuje, že výrazně klesne počet různých nezdaněných plateb „na ruku“ bez dokladu a zlepší se výběr daní a dalších odvodů o 18 miliard korun.

Řada ekonomů je k tomu ale trochu skeptická. Včetně v Evropě uznávaného ekonoma a kapacity na šedou ekonomiku profesora Friedricha Schneidera z Univerzity Johanna Keplera v rakouském Linci. Kritizuje, že Česko se inspiruje touto účtenkovou technologií v Chorvatsku bez toho, aby model elektronické evidence tržeb nejprve několik let testovalo.

„Jsem k tomu skeptický....Určitě bych okamžitě neřekl ne, ale řekl bych: Chcete regulaci? Udělejte několikaletý výzkum toho, jak se regulace osvědčila. A pokud zjistíte, že se vám vyplatí ve vašich podmínkách, můžete ji udělat,“ uvedl Schneider na adresu české evidence tržeb v rozhovoru pro časopis Trade-off , vydávaný v Česku Centrem ekonomických a tržních analýz CETA.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....