6. března 2015 11:59 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Falešný parmazán vládne. Vyrábí se ho více než italského originálu

Parmazán | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Parmazán | foto: Shutterstock

ŘÍM Globální produkce falešných sýrů parmazán a grana padano loni poprvé překonala produkci originálních produktů vyrobených v Itálii. Svaz italských farmářů Coldiretti oznámil, že produkce imitací loni přesáhla 300 milionů kilogramů.

Originálních sýrů výše zmíněných druhů přitom činila pouze 295 milionů kilogramů.

Vyšší produkce falešných sýrů způsobila pokles vývozu obou těchto sýrů. Hodnota vývozu dalších typických italských sýrů, jako je pecorino a gorgonzola, naopak rostla.

Podle Coldiretti většina falešných sýrů parmazán a grana padano se vyrábí ve Spojených státech, dále pak v Rusku, Brazílii, Argentině a Austrálii. Svaz rovněž upozornil, že na evropském a italském trhu se objevují nekvalitní napodobeniny sýru grana padano s klamavým označením, které se vyrábějí převážně v Česku, Maďarsku, Polsku, Estonsku a Lotyšsku.

Parmigiano reggiano a grana padano získaly chráněné označení původu. To znamená, že sýry s tímto názvem mohou být vyrobené pouze v rámci daného regionu a za přísné kontroly kvality. 

Značka parmigiano reggiano je chráněna celosvětově a může se legálně používat pouze pro sýr vyráběný v a kolem severoitalského města Parma v souladu s přísnými standardy kvality. Podobná omezení platí pro všechny sýry prodávané v EU pod názvem, který tento sýr označuje v jiném jazyce, tedy např. parmazán nebo parmesan. 

Anglický název však mohou legálně využívat severoameričtí producenti pro sýr vyrobený u nich.

Lidovky.cz, ČTK