Čtvrtek 1. října 2020svátek má Igor 7 °C oblačno Předplatné LN
aktualizováno  Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Kolik jste ochotni utratit za večeři. Stačí vám pětistovka?

Restaurace. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Restaurace. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Češi jsou ochotni utratit za návštěvu restaurace stále více peněz. Největší skupina respondentů, zhruba 50 procent, je ochotna za návštěvu restaurace utratit až 500 korun za osobu. Vyplývá to z průzkumu rezervačního portálu Restu.cz. Připlatit si vyšší částky jsou lidé ochotni zejména kvůli nadstandardně dobré kuchyni a milému přístupu personálu.

"Restauratéři pochopili, že bez dobré kuchyně a příjemného personálu to prostě nepůjde," uvedl zakladatel Restu.cz Pavel Suchánek. Na druhou stranu si podle něj i hosté uvědomili, že pokud si například při slavnostní příležitosti chtějí užít opravdu dobré jídlo, bude je to stát více než oběd ve všední den.

Anketa

Kolik jste ochotni utratit v restauraci za večeři vy?

Nejvíce 200 korun. 190
Do 500 korun. 167
500 až 1000 korun. 89
Více než 1000 korun. 45

Dobrá kuchyně je na prvním místě při výběru restaurace u 74 procent oslovených. Přístup personálu naopak na prvním místě upřednostňuje 11 procent respondentů, vyplývá z šetření. Pro pět procent lidí je rozhodující, kde se restaurace nachází, a čtyři procenta respondentů zajímá, zda má restaurace nějaký zajímavý koncept.

Za kvalitnější jídlo je pak 22 procent dotazovaných ochotno zaplatit mezi 500 až 1000 korun a desetina oslovených uvedla, že je ochotna za jednu návštěvu restauračního zařízení utratit i vyšší částku. Pro 15 procent dotazovaných je naopak hraniční sumou, kterou jsou ochotní za útratu v restauraci vydat, 200 korun a zhruba čtyři procenta dotazovaných mají na jednu návštěvu vyhrazeno maximálně 150 korun na osobu.

ČTĚTE TAKÉ

Restu.cz (dříve Alakarte.cz) založil před třemi roky Pavel Suchánek jako internetový nástroj pro rezervaci místa v restauračních zařízeních. Vedle možnosti rezervace systém sdílí hodnocení restaurací od hostů, kteří podnik navštívili.

,

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Maminky, nenechte si ujít testování dětské kosmetiky sebamed Baby!
Maminky, nenechte si ujít testování dětské kosmetiky sebamed Baby!

Pokožka vašeho miminka si zaslouží jen tu nejlepší péči. Vyzkoušejte s námi řadu sebamed Baby, která byla vyvinuta speciálně pro potřeby citlivé...