Úterý 10. prosince 2019svátek má Julie 4 °C polojasno Předplatné LN
4. ledna 2014 11:48, aktualizováno  13:34 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Kolik jste ochotni utratit za večeři. Stačí vám pětistovka?

Restaurace. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Restaurace. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Češi jsou ochotni utratit za návštěvu restaurace stále více peněz. Největší skupina respondentů, zhruba 50 procent, je ochotna za návštěvu restaurace utratit až 500 korun za osobu. Vyplývá to z průzkumu rezervačního portálu Restu.cz. Připlatit si vyšší částky jsou lidé ochotni zejména kvůli nadstandardně dobré kuchyni a milému přístupu personálu.

"Restauratéři pochopili, že bez dobré kuchyně a příjemného personálu to prostě nepůjde," uvedl zakladatel Restu.cz Pavel Suchánek. Na druhou stranu si podle něj i hosté uvědomili, že pokud si například při slavnostní příležitosti chtějí užít opravdu dobré jídlo, bude je to stát více než oběd ve všední den.

Anketa

Kolik jste ochotni utratit v restauraci za večeři vy?

Nejvíce 200 korun. 190
Do 500 korun. 167
500 až 1000 korun. 89
Více než 1000 korun. 45

Dobrá kuchyně je na prvním místě při výběru restaurace u 74 procent oslovených. Přístup personálu naopak na prvním místě upřednostňuje 11 procent respondentů, vyplývá z šetření. Pro pět procent lidí je rozhodující, kde se restaurace nachází, a čtyři procenta respondentů zajímá, zda má restaurace nějaký zajímavý koncept.

Za kvalitnější jídlo je pak 22 procent dotazovaných ochotno zaplatit mezi 500 až 1000 korun a desetina oslovených uvedla, že je ochotna za jednu návštěvu restauračního zařízení utratit i vyšší částku. Pro 15 procent dotazovaných je naopak hraniční sumou, kterou jsou ochotní za útratu v restauraci vydat, 200 korun a zhruba čtyři procenta dotazovaných mají na jednu návštěvu vyhrazeno maximálně 150 korun na osobu.

ČTĚTE TAKÉ

Restu.cz (dříve Alakarte.cz) založil před třemi roky Pavel Suchánek jako internetový nástroj pro rezervaci místa v restauračních zařízeních. Vedle možnosti rezervace systém sdílí hodnocení restaurací od hostů, kteří podnik navštívili.

Lidovky.cz, ČTK
Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Prof. Vladimír Tesař, zakladatel a přednosta Kliniky nefrologie 1. Lékařské... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

Test celoročních pneumatik | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.