Pátek 10. července 2020svátek má Libuše, Amálie 30 °C skoro jasno, občasné bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Jak si vyložit "reklamštinu" obchodníků? Seznam potravin, kterým se raději vyhněte

Albert láká na výhodnou cenu. Za méně masa ale zaplatíte víc. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Albert láká na výhodnou cenu. Za méně masa ale zaplatíte víc. | foto: stream.cz

PRAHA Obchodní řetězce v honbě za co nejnižší cenou prodávají potraviny, které by dříve za jídlo nikdo nepovažoval. A zákazníci na nevídaně nízké ceny slyší. Jak ukázal nedávný případ zlevněných masných výrobků v obchodech Albert, nákup nastavovaných potravin vyjde mnohdy dráž než těch kvalitních.

Na obchody Albert se snesla vlna kritiky kvůli vepřové kýtě z jedné pětiny obsahující vodu, která stála stejně jako 100% maso bez vody a chemických stabilizátorů. Umělé navyšování hmotnosti, neboli takzvané křehčení, ale není záležitost jen Alberta. S podobným sortimentem se setkáte ve většině českých obchodů.

Řetězce se hájí tím, že tržby každým rokem klesají, protože Češi při nákupech šetří. Hledají tak alternativy, které by peněženky příliš nebolely.

ČTĚTE TAKÉ:

„Ne, že by lidé hubnuli, spíš se víc prodávají potraviny, které by před sto lety za potraviny pokládal málokdo,“ uvádí například hlavní ekonom analytické společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „Maso a mléko ve výrobcích ubývá a nahrazuje je moderní chemie, což výrobky zlevňuje,“ dodává.

A zákazníci si potraviny z náhražek podle řetězců pochvalují. „Produkty jsou mezi zákazníky oblíbeny nejen kvůli konkurenceschopným cenám, ale také díky velmi dobrým chuťovým vlastnostem, zejména šťavnatosti,“ vysvětlila serveru Lidovky.cz ředitelka komunikace společnosti Ahold, která v Česku provozuje obchody Albert.

Přehled potravin, kterým se raději vyhněte

Přinášíme krátký slovníček názvů potravin, u kterých byste měli být při nákupu obezřetní:

  • Dopékané pečivo – jedná se o pečivo ze zmrazeného polotovaru, které v obchodě pouze dopečou a ohřejí. Oproti běžnému pečivu velmi rychle tvrdne a mělo by se sníst co nejrychleji a ještě ten samý den.
  • Jogurtový dezert, pochoutka - pravý jogurt se vyrábí prokysáním mléka, smetany směsí dvou druhů bakterií. Trvanlivost takového produktu je ovšem omezená a tak se často tepelně ošetří termizací. Ta ale všechny živé bakterie usmrtí.
  • Křehčené maso - klidně i čtvrtinu hmotnosti takového masa tvoří voda a stabilizátory. Křehčí se hlavně kuřecí, krůtí a králičí maso. Vodu ale najdete i v prodávaném vepřovém či hovězím mase.
  • Masný výrobek, polotovar - produkty vyrobené z celého, posekaného nebo mletého jatečního masa s přídavkem dalších surovin. Problém nastává, když takový produkt vyvolává zdání skutečného masa. Například vepřová kýta na pečení prodávaná v obchodech Albert je masem pouze z 80 procent. Zbytek je voda a stabilizátory.
  • Pekařský, průmyslový med - rozdíl od medu určeného k přímé spotřebě je v tom, že může obsahovat vyšší obsah vody a snadno podléhá zkvašení. Může jít o med ze starší sklizně a hodí se pouze k tepelné úpravě.
  • Perlivé víno - na rozdíl od klasických šumivých vín se vyrábí pouze ze stolního vína a bez účasti druhotného kvašení. Bublinky jsou dodány umělým nasycením oxidem uhličitým. Vína mají nižší tlak a také nižší obsah alkoholu.
  • Výrobek sýrového typu - takzvané alternativní sýry se vyrábějí místo mléka z rostlinného tuku, škrobu soli a vody. Oproti sýru mají odlišnou chuť i vůni.
  • Zčerstvělá ryba - nejedná se o čerstvou rybu, ta může být udržována pouze chladem. Zčerstvělá ryba byla ve skutečnosti zmrazena a následně v obchodě pouze rozmrazena a položena na led.
  • Opékáček, buřtík, vysočinka apod. - názvy připomínající tradiční české uzeniny nemusí splňovat předepsané jakostní podmínky jako například obsah masa či tuku.

Máte špatné zkušenosti s nekvalitními potravinami, které v Česku prodávají obchodní řetězce, překvapilo vás na etiketě složení prodávaných potravin? Dejte nám vědět na e-mailovou adresu internet@lidovky.cz s předmětem ČESKÉ JÍDLO.

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...

SNAŽÍTE SE O MIMINKO? Funkce vaječníků s věkem klesá, pomoci může asistovaná reprodukce
SNAŽÍTE SE O MIMINKO? Funkce vaječníků s věkem klesá, pomoci může asistovaná reprodukce

S prodlužujícím se věkem a poněkud hektickým způsobem života přibývá žen, které mateřství odkládají. Těhotenství po čtyřicítce dnes proto není výjimkou. Vaječníky ale obelstít nejde, na řadu pak přicházejí reprodukční kliniky, které mají řešení.