Diskuse k článku: Jak si vyložit "reklamštinu" obchodníků? Seznam potravin, kterým se raději vyhněte

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 46
  • Poslední: 26.3.2013 0:34
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
M. Harant 26.3.2013 0:34

Absence za naše peníze...

To není ani žrádlo, ale hnusný chemický odpad! A dobře jim tak obchodníkům, mají čím dál větší problém ty sajrajty prodat. Je tady naštěstí čím dál víc chovů zvířat a pěstíren zeměplodů, taky si dám raději poctivé jídlo, jen si to musím ošéfovat, docela mi chybí nějaký ten chlívek a zahrádka... :-( ale snad to časem bude taky! ;-) v mládí to člověka nebavilo, přitom hospodářství bylo po všech čertech, každý vesničan hospodařil, měšťáci méně; dnes se lidé honí za mamonem, to je na nic, to jednoho už ani nebaví... myslím že jednou zase bude "in" mít prase a dělat zabíjačku a vypěstovat si co půda dá, a nebudeme se cpát chemikáliemi a zasírat si životní prostředí tím, že budeme křížem-krážem převážet jídlo a chemické žrádla napříč zeměkoulí, dokud to přece jenom někdo nekoupí... (viz sajrajt česnek z Číny, který donutil naše zemědělce pěstovat náš kvalitní česnek, zelené banány ze všech koutů světa, jen aby byly na pultě, no hnus!)

J. Dvořák 25.3.2013 14:50

Potraviny?Musím se zasmát !

To co nám servírují nemá s potravinami nic společného !Mělo by se to správně nazvat Žrádlo životu nebezpečné !A taky by povinně mělo mít upozornění :Ministersvo zdravotnictví varuje,pozor,pozor,pozor žerete namleté slepičí zobáky a slepičí separát chemicky ochucený !!!

J. Rys 25.3.2013 15:16

Re: Potraviny?Musím se zasmát !

Tak to se máte, že vám to servírují. Proč nezměníte servírovací firmu?

Já musím nakupovat a tak si koupím co mi chutná :)))))

T. Lichtenberg 25.3.2013 12:44

Češi tuhle lekci potřebovali.

Aby se člověk naučil rozpoznávat a vážil si kvality, musí nejprve poznat nekvalitu. Za komunistů sice byla většina potravin v jakémsi standardu, ale o kvalitě se rozhodně taky nedalo mluvit. Za následek to mělo to, že kvalitu potravin nikdo neřešil, každý jen kupoval to jediné, co na pultech bylo a postupně jsme se přestali chovat tak, jak lidé vždycky normálně chovali - přestali jsme si hlídat kvalitu. Honba za cenou nám udělila tvrdou lekci, jakou jsme potřebovali. Teď už konečně kvalitu jídla začínají někteří řešit a už se objevují i obchody, které jim vycházejí vstříc. Konečně to začíná fungovat!

J. Rys 25.3.2013 14:33

Re: Češi tuhle lekci potřebovali.

Ono se to nedá nařídit...

V. Klíma 25.3.2013 21:43

Re: Češi tuhle lekci potřebovali.

Hlavně už šizení dosáhlo takové míry, že šizené potraviny připomínají svůj vzor jen vzdáleně. Takže když se lidem občas dostane do ruky nešizená potravina, uvědomí si ten rozdíl, což žádoucím  způsobem zvyšuje poptávku po tom "poctivém".

L. Papazian, Ing. 25.3.2013 10:54

Ještě zde chybí čerstvé a termizované!

A to se týká nejen jogurtových pochoutek, které již jogurtem nejsou, ale také sýrů, třeba sýru Lučina, který kdysi byl vyráběn jako čerstvý, nyní již taková varianta neexistuje. Proto jako jediného výrobce u nás, který tento typ ve větším vyrábí jako čerstvý je z Kroměříže.

P. Bárta 25.3.2013 10:48

Celý problém

spočívá v tlaku prodejců na snižování prodejní ceny potravin, což je ale vyvoláno

tlakem spotřebitelů a poptávkou po levných výrobcích. Část spotřebitelů, která hledá cenu, je s tím spokojena a část spotřebitelů, která hledá kvalitu, musí číst a kontrolovat. Rozhlédnětě se pořádně v obchodě, část kupujících uchopí 400 gr. balení "párků" za 25 Kč a NIC NEZKOUMÁ!  Je nezajímá, že tam není maso a evidentně ten výrobek již znají a kupují ho opakovaně.  Že je vedle balení za 75,-

a to má  maso a jinou kvalitu, ale nevyhovuje cena.  To je celý problém. Kdyby spotřebitel hledal jen kvalitu bez ohledu na ceny, byla by situace zcela jiná a tenhle faktor, tenhle český faktor, hledání nízké ceny spotřebitelem,  určuje vývoj trhu

P. Bárta 25.3.2013 10:52

Re: Celý problém

Zcela ilustrativní jsou dny v supermarketech, kdy jsou "akce"  Plná parkoviště a Čech kupuje cokoli, co je zlevněno,

L. Papazian, Ing. 25.3.2013 10:58

Re: Celý problém

Proto je třeba bojovat za výšší příjmy obyvatel a osvětu, tak aby se lidé ve vlastním zájmu naučili jíst opět jídla pro lidi a tím se do budoucna opět nezačal zkracovat věk průměrného dožití. Vše nasvědčuje tomu, že se věk lidí bude brzy opět zkracovat. Horší zdravotní péče, horší potraviny, více stresu a období nejistot přináší své plody - úpadek společnosti a národ, který živoří a chová se jako zoufalá zvěř. Ale chci doufat, že se aspoň už od kdejakého usmrkance nenechá přemlouvat a nejen děděk s bábou, ale celý národ vezme rozum do hrsti a bude volit raději hlavou než jen pravou rukou.

J. Rys 25.3.2013 11:03

Re: Celý problém

Horší zdravotní péče? Než kdy? Horší potraviny? Ne jen možnost větší volby.

Volit hlavou? CSSD? :))))

L. Papazian, Ing. 25.3.2013 11:11

Re: Celý problém

O ČSSD jsem zde nic nepsal. Mít volbu jíst nekvalitní potraviny - to si asi děláte legraci. To je asi podobné jako mít volbu zabíjet nevinné. Takové volby by vůbec neměly být legální a Vámi obhajované. Příště byste mohl být v rámci větší volby terčem Vy sám.

J. Rys 25.3.2013 11:19

Re: Celý problém

Ony nejsou zdravotně závadné. Jen je tam méně masa. A ano je to o volbě. Klidně se běžte pást....

Tu volbu máte stejně jako trest za ní. Navíc srovnáváte nesrovnatelné.

M. Blažek 25.3.2013 12:43

Re: Celý problém

Tak to bych se velmi divil, že nejsou zdravotně závadné. Ony ty různé stabilizátory, konzervanty, emulgátory a barviva příliš prospěšné pro organismus nejsou.

J. Rys 25.3.2013 14:32

Re: Celý problém

Ano prospěšné nejsou, závadné také ne.

V. Klíma 25.3.2013 21:47

Re: Celý problém

Záleží v jakém množství. Pokud průměrný Američan spotřebuje za svůj život 4 - 5 kg potravinářských additiv, myslíte si, že se to na jeho zdraví neprojeví?

A to je kvalita potravin v USA úplně jinde, než u nás. Živíte-li se párky z drůbežího separátu a lacinou limonádou s umělou chutí, sladidly i barvou, dostanete do sebe takové množství additiv za pár měsíců. Ble...

V. Kolman 25.3.2013 16:23

Re: Celý problém

Bylo by zajímavé (kdyby to ovšem bylo možné) - porovnat škodlivost konzumace takovýchto "šmakulád" s kouřením cigaret, nebo pitím panáků "tuzemáku". Třeba by se pak ukázalo, že ty "fujtajblové" potraviny tak moc škodlivé nejsou :-)).

       Což ovšem nic nemění na tom, že by spotřebitel neměl být v žádném případě klamán různými polopravdami a zavádějícími informacemi, psanými milimetrovými písmenky na zadní straně výrobku!

P. Stavjaník 25.3.2013 14:10

Re: Celý problém

Bojovat za vyšší příjmy? Příjmy si snad na trhu práce určuje každý sám. Nebo mám vzít kvér a jít někoho postřílet, aby byly vyšší příjmy? Máte celkem ulítlé slušně představy. Myslím, že doba horší zdravotní péče a horších potravin už je za námi, nebo čekáte nástupem levice opětovné podstatné zhoršení stavu?

M. Charouz 25.3.2013 16:06

Re: Celý problém

To není o příjmech. To je o zvráceným žebříčku hodnot. Znám lidi, kteří žerou separátový párky v umělohmotným prezervativu a podobný hrůzy, jen aby se mohli čumět na 3D televizor apod. :-) A že je kvalitní jídlo drahá záležitost,  je jenom další lež, kterou se nám pokoušejí prodat. Pěstují si nás jako dobytek.

V. Klíma 25.3.2013 21:51

Re: Celý problém

Princip dobrého jídla je strašně jednoduchý: radši si dám dobré brambory, než hnusné pseudomaso.

Nebo radši kvalitní "obyčejnou" věc, než nekvalitní "lepší" věc. A na tu kvalitní "obyčejnou" věc má každý.

I. Lyčka 25.3.2013 11:48

Re: Celý problém

On je problém i v tom, že ty laciné šmejdy jsou často dobře ochucené, někdy chutnají líp než poctivé zboží. Zjišťuji to, když kupuji třeba točený salám psům na přilepšení. Občas si kousnu a říkám si, že je to dobré, ale kousnu si jen jednou, protože si uvědomuji, co je v tom za sajrajt.

H. Kavková 25.3.2013 12:17

Re: Celý problém

a psům ten sajrajt nevadí?

O. Pola 25.3.2013 12:18

Re: Celý problém

tomu nerozumim, jak mouka blahodarne pusobi na psa ? Nebo v cem je to prilepseni

I. Lyčka 25.3.2013 14:18

Re: Celý problém

Kouknul jste se na složení granulí pro domácí mazlíky? Tam je masa jen 4 procenta, někdy trošku více. Takže i ten točený je na tom, co se týká masa, lépe.

M. Blažek 25.3.2013 12:45

Re: Celý problém

Obávám se, že tím levným točeným salámem psům příliš nepřilepšíte.

P. Čech 25.3.2013 12:21

Re: Celý problém

Nemáte pravdu, pane Bárto. Setkal jsem se s výrobky z masa (nikoliv s nějakými z kostí seškrábanými separáty, které obsahují pomleté hnáty a zobáky) se stejnou a nebo podobnou cenou jako u t.zv. masných výrobků. Relativně levná cena nemusí vždy znamenat nekvalitu či podvod. O podvod se obvykle jedná u dovozů, kde nelze dohledat skutečného konkrétního výrobce (made in EU). Dokonce jsem viděl vedle sebe maso mělněné (rozuměj nacpané vodou a chemikáliemi) a maso mleté (skutečné maso) a to za téměř stejnou cenu.

M. Starý 25.3.2013 10:39

Panšovaný alkohol, maso, krmá sůl...

Všechny tyto aféry ukazují zbytečnost ČOI, ČZPI, Telekomunikační úřadu a dalších státních institucí "chránících obyčejného zákazníka". Spíše to budí dojem, že tyto úřady slouží ke chlácholení na.s.r.ané veřejnosti. Albert (Ahold) už dávno proslul "omlazovám" shnilého masa, změnil název z Hypernovy na Albert a pokračuje dál. Pouze to dělá sofistikovaněji.

-. Zip 26.3.2013 0:04

Re: Panšovaný alkohol, maso, krmá sůl...

Ano, typický český postoj !všechno je špatně, všichni dělají všechno špatně". Dost nespravedlivé. Naopak, u nás jsou kontroly jedny z nejlepších v EU a na řadu průšvihů se přišlo. Pár kauz, co bylo po celé Evropě, se odhalilo u nás. Třeba i díky tomu se o tom píše. Takže buďte fér a nehledejte jen obětní beránky, to nic nevyřeší. POkud chcete něco změnit, je to prosté - najděte si výrobce / prodejce, kterému věříte a utrácejte své peníze u něj. Pokud to tak udělá většina, vyčistí se to samo.

A nechápu, proč do toho motáte ČTÚ. Ten taky dělá do jídla?

R. Hroza 25.3.2013 9:54

ještě je to marketing?

Co všechno se dá schovat pod toto exotické slovo. Co bylo obsahen kdysi je zapomenuto. Dnes je marketingem nelítostná a bezohledná manipulace zákazníkem aby byl připraven kupovat a konzumovat nekvalitní a někdy i škodlivé šmejdy. A ty výmluvy mluví za všechno: křehčení, dopékání, dochucovadla, zvýrazňovače, masný výrobek, perlivé víno, výrobek sýrového typu, opékáček... fantazii se meze nekladou.Jen kyž nám to zákazník konzumuje. Konzumujte, konzumujte.

O. Kovarik 25.3.2013 9:32

reklamština

Mám za to,že většina lidí je vzdělaná.Že umí číst,psát a počítat.Umí si přečíst etiketu a spočítat si jestli je to opravdu výhodné.Roman Vaněk tady nakousl dost závažné téma.Nicméně snaha o osvětu se mění v davovou hysterii.

Pokud chci kvalitní maso,nebo zeleninu,tak jdu tam,kde si můžu vybrat,přivonět,ochutnat.Maso v zapařených krabičkách je špatný vtip.Zase na druhou stranu....i to si najde své kupce.

Nicméně jsem rád,že se konečně někdo začal zajímat o Albert.To je neskutečný kentus co tam prodávají.

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

DANIEL, ADAM A ZBYHNĚV. Táta Hložek (vpravo) se svými syny Danielem a Adamem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Tyson | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Moderátorka a hvězda sociálních sítí Nikol Štíbrová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...