16. ledna 2013 10:48 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Mikrovlnky se mohou rozžhavit až přes 100 °C. Které jsou nebezpečné?

Vaření v mikrovlnné troubě – ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vaření v mikrovlnné troubě – ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Některé mikrovlnné trouby prodávané na českém trhu se přehřívají. Teplota dvířek či povrchu pláště u některých z nich překračuje hodnotu 100 stupňů Celsia a trouby tak mohou způsobit popáleniny.

Nebezpečné kombinované mikrovlnné trouby byly odhaleny při praktických testech, které se zaměřily na funkci grilu a horkého vzduchu. "Maximální přijatelná teplota dvířek po hodinovém pečení horkým vzduchem je 80 stupňů Celsia. Povrch pláště by ale neměl překročit 75 °C," uvedl spotřebitelský časopis dTest.

Podle něj ale bylo u šesti mikrovlnných trub toto pravidlo porušeno. Při používání funkce gril i horký vzduch to bylo u výrobků Domo DO 2723 CG, Proline CBS 23 a Panasonic NN-CD560MEPG, v případě grilu u modelů Candy CMC 30 DCS a Fagor MO-25 DGB a při používání funkce horký vzduch u výrobku Moulinex MO 30 EC.

PODÍVEJTE SE:

Vůbec nejvyšší teplotu, tedy 107 stupňů Celsia, testy zjistily u trouby značky Candy. Také plášť mikrovlnné trouby Proline při využití horkého vzduchu přesáhl teplotu 100 stupňů, obdobně tomu bylo u výrobku značky Fagor za použití funkce grilování.

"Nebezpečí hrozí zejména v případě, kdy jsou v domácnosti malé děti. Kromě hrozících popálenin je třeba upozornit i na možné riziko vzplanutí předmětů, které by se na povrchu trouby nacházely," uvedl dTest.

Lidovky.cz, ČTK