Čtvrtek 24. září 2020svátek má Jaromír 23 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Myšina, voda a přidaný cukr. Až třetina vín v Česku není k pití a může škodit zdraví

Víno označené potravinářskou inspekcí jako nevyhovující. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Víno označené potravinářskou inspekcí jako nevyhovující. | foto: SZPI

BRNO Každé třetí víno v českých obchodech a vinotékách při kontrole potravinářských inspektorů propadne. Překvapivě vysoké množství vína nejenže kvalitativně nevyhovuje, ale může být i zdraví nebezpečné. Pozornost podvodníků se od lihu přesunula právě k tomuto nápoji.

Zákazníka můžou zaskočit i na první pohled solidní vína. Maďarský modrý portugal ve skleněné láhvi, zajištěný v březnu ve skladu v Bílém Kostele nad Nisou, obsahoval kvasinky, které zničily jeho chuť i vůni. „Víno má nasládle ostrou vůni připomínající dehet nebo koňský pot a nakyslou, živočišnou až špekovou chuť,“ píše Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu Potraviny na pranýři.

Podobných vín je v Česku k dostání překvapivě vysoké množství. Čísla ze SZPI hovoří o bezmála třetině vadných výrobků zjištěných v posledních dvou letech.

Na trhu jsou v sudech, lahvích i krabicích k mání ještě horší exempláře než zmíněný modrý portugal. Červené víno s názvem Dcérka prodával vietnamský obchodník v Mostě. Kontroloři označili tento nápoj ve dvoulitrové plastové lahvi jako nebezpečný. Obsahoval nežádoucí těkavé látky, byl zahnědlý a jeho chuť ovlivňovala takzvaná myšina, což je vada vína charakteristická mimo jiné „myším“ zápachem a nepatřičným zakalením.

Vína jsou jednou z priorit inspektorů, kteří ročně zkontrolují okolo tisícovky vzorků. Nejčastěji prověřují sudová vína, ale i ta z kamenných prodejen. Statistiky z loňského roku říkají, že odebrali 864 vzorků, z nichž neprošlo 27,7 procenta. Vyšší procento problémových vín tvořila ta sudová.

„Mezi nejčastější závažná pochybení patří nadlimitní množství přidaného cukru, vody, přítomnost syntetického glycerolu či klamavé geografické označení. Původ révy je údajně český, ale ve skutečnosti je jiný,“ vypočítává mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Problémem pro SZPI je také chuť – je jiná než by měla pro danou odrůdu být. Anebo je víno nepoživatelné a trpí například výše zmíněnou myšinou.

KONTROLY VÍNA

2014

  • sudová vína: 471 vzorků/151 nevyhovujících
  • balená vína: 393 vzorků/151 nevyhovujících

celkem 27,7 procenta nevyhovujících vzorků

2013

  • sudová vína: 514 vzorků/165 nevyhovujících
  • balená vína: 568 vzorků/128 nevyhovujících

celkem 27,1 procenta nevyhovujících vzorků

zdroj: SZPI

Kontroloři si logicky vybírají potenciálně problematické vzorky či provozovatele. To však nic nemění na vysokém procentu zjištěných pochybení. Většinou se navíc nejedná o šlendrián, ale o pančování.

„Jednoznačně jde o úmysl, výroba vína má jasný technologický postup. Přidaný cukr, voda či dokonce glycerin v něm nemají co dělat. Kontroly potravinářské inspekce nestačí, je potřeba zásah státu. Dříve než někdo umře,“ říká s určitou nadsázkou Jaroslav Burkart, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.

Podle Burkarta se protagonisté černého trhu s alkoholem po tragické metanolové aféře s desítkami mrtvých přesunuli právě k výrobě pančovaného vína.

„Pomoci podle mě může například zavedení spotřební daně, jako je tomu například ve Francii. Nejde o to platit dvacet korun za láhev, mohla by to být symbolická částka. Důležitá je větší kontrola,“ dodává Burkart.

Podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitrayie ale není spotřební daň řešením.  

Víno označené potravinářskou inspekcí jako nevyhovující.
Víno označené potravinářskou inspekcí jako nevyhovující.

Tvrdí, že problematická vína přicházejí do Česka převážně ze zahraničí a nepodléhají přísné kontrole. Spotřební daň by podle něj spíše zatížila poctivé a dnes už dosti kontrolované vinaře.¨

„Tuzemští výrobci musí být registrovaní, hlásí každý litr vína. Je třeba více dohlížet na zboží, které se k nám dováží. Není žádná evidence toho, co se s tímto vínem děje,“ zlobí se Nyitray. Věří, že pomůže projednávaná úprava zákona o vinařství, kterou jeho svaz podporuje s tím, že pomůže současný „hrozný stav“ napravit.

Jaké jsou vaše zkušenosti s víny z českých obchodů a vinoték? Posílejte své dojmy, případně i s fotografiemi na michal.pavec@lidovky.cz. 

Michal Pavec

Autor

Michal Pavecmichal.pavec@lidovky.czČlánky

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...