Neděle 20. září 2020svátek má Oleg 6 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Potravinové náhražky jsou běžnou záležitostí, statistiky neexistují

Potraviny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Potraviny | foto: Shutterstock

PRAHA Potravinové náhražky, které jsou levnější než klasické potraviny, si už vydobyly stálé místo na pultech českých obchodů a v některých kategoriích potravin tvoří až desetinu tuzemské produkce.

Náhražky nejčastěji imitují mléčné výrobky, ale používány jsou také u masných produktů či pochutin napodobujících čokoládové cukrovinky.

Obchodníci o potravinových náhražkách neradi hovoří a shodně tvrdí, že situace na trhu je nepřehledná. Z pěti oslovených obchodních řetězců na otázky novinářů odpověděl pouze jeden. Také mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová  řekla, že statistiky o množství potravinových náhražek na trhu neexistují.

Nedůvěra Čechů k potravinám roste:

Čeští spotřebitelé jsou letos zavaleni sérií zpráv o nekvalitních polských potravinách, kterou v únoru odstartovala tzv. solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

Praze vadí, že jí Varšava odmítá poskytnout informace o polských potravinách, do nichž byla dána technická sůl.


Významná část českých zákazníků podle mluvčí obchodního řetězce Albert Judity Urbánkové preferuje nízkou cenu a levné potraviny s obsahem náhražek nakupuje. "Proto v našem sortimentu nabízíme takové položky, jako jsou mléčné alternativní výrobky nebo například křehčené maso, které lze do této skupiny také zařadit," uvedla Urbánková, podle které jsou náhražky v prodejnách Albert vždy řádně označené.

Velký podíl mají náhražky především mezi tavenými sýry a k dostání jsou i napodobeniny tvrdých sýrů, které místo mléka obsahují rostlinné tuky.

Odborníci z oboru odhadují, že napodobeniny tavených sýrů tvoří zhruba desetinu z celkového objemu jejich tuzemské výroby. Často jsou imitace mléčných výrobků dováženy ze zahraničí. Výrobky z rostlinných olejů nesmějí být v obchodech prodávány pod označením sýr či máslo a nemohou být nabízeny mezi klasickými mléčnými výrobky.

V kategorii mléčných výrobků počet náhražek nenarůstá

V kategorii mléčných výrobků už podíl alternativních výrobků podle Večeřové dosáhl svého vrcholu a nezvyšuje se. "Analogy mléčných výrobků jsou pod podrobným dozorem kontrolních orgánů a musí být prodávány odděleně od mléčných výrobků, což vede k nižšímu zájmu spotřebitelů. Máme dokonce informace, že řetězce některé z těchto výrobků dokonce vyřadily z nabídky, aby se uchránily možných postihů," podotkla Večeřová.

ČTĚTE TAKÉ:

Hitem mezi náhražkami se v poslední době podle Urbánkové stalo křehčené maso, které je při zpracování napuštěno vodou se solí. Výrobní náklady na kilogram masového produktu jsou díky tomu nižší. Křehčené maso tak zdánlivě vyjde levněji a podle Urbánkové ho kupují hlavně zákazníci, kteří jsou orientováni pouze na cenu.

Žádané jsou také levné uzeniny s vysokým obsahem sojové bílkoviny, bramborového škrobu a mouky. Některé obchodní řetězce před vánočními a velikonočními svátky prodávají figurky, které vypadají jako čokoládové, avšak místo kakaa obsahují levné tuky a barviva. "Náhražky jsou v regálech míchány s čokoládou bez šance pro spotřebitele to rozlišit.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Vodítkem může být pouze cena. Půlkilogramový čokoládový Mikuláš nebo zajíc nemůže stát 30 ani 50 korun," podotkla Večeřová.

Pokud například jogurty obsahují škrob kvůli konzistenci a v párcích je místo masa sója, zdravého člověka by to podle člena Fóra zdravé výživy Pavla Suchánka zásadněji poškodit nemělo. Jde spíše o klamání spotřebitele, který očekává kvalitní jogurt a masové párky. Problém ale je v tom, kolik toho člověk sní. Když se tak bude stravovat pořád, tak látky, které přijímá, nebudou v ideálním složení. Budou mu chybět potřebné živiny a dostane se do vyššího rizika některých civilizačních chorob.

,

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...