12. listopadu 2010 21:30 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Potravináři se spřáhli s chemiky. Nálepka 'čerstvosti' má ztížit dovoz

Nabídka sýrů v italské prodejně Aromi La Bottega | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nabídka sýrů v italské prodejně Aromi La Bottega | foto: ČTK

PRAHA Více čerstvých potravin, které nebudou čerstvé jen naoko. To je cílem potravinářské komory. Ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou nyní připravuje podmínky, podle kterých by se definovalo, co lze označit za čerstvé potraviny a co už ne.

Výsledek tohoto projektu by se měl objevit v legislativě již během příštího roku. A měl by pomoci tuzemským výrobcům potravin.

"Tím, že se zkrátí produkční řetěz, tak se sem budou v některých obdobích obtížně dostávat potraviny z dovozu," řekl prezident potravinářské komory Miroslav Toman. To podle něj přispěje k podpoře domácích výrobků.

"Čerstvé" jsou v obchodech rozmražené ryby i rozpečené rohlíky
Nejedná se přitom o projekt dalšího loga potravin, ale o označení v obchodech. Například tam, kde by obchodník inzeroval čerstvé ryby, by už neměly být k dostání rozmražené ryby.

"V obchodech je naprosto běžná situace, kdy dlouhodobě skladované potraviny jsou po finální úpravě spotřebiteli nabízeny jako čerstvé, a navozují tak logicky v zákazníkovi očekávání, že se o takový produkt skutečně jedná," dodal Toman.

Ven z mrazáku, rozpéct a máme čerstvé pečivo

Nejproblematičtější jsou nyní hlavně nebalené potraviny, jako například pečivo, které se v obchodech rozpéká a vydává za čerstvé. Podobně i zelenina, ovoce či masné výrobky jsou často nabízeny s označením čerstvé, ačkoli své nejlepší období mají dávno za sebou.

Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala by nová úprava mohla být pro tuzemské pekaře přínosná. "U rozpékaného pečiva v obchodech se většinou jedná o dovoz," říká Dřízal s tím, že konkurence ze zahraničí ohrožuje pracovní místa v českém zemědělství i zpracovatelském průmyslu.

V současné době se smí oficiálně používat přívlastek čerstvé jen u několika komodit, například u másla, mléka či vajec. Pokud by návrh potravinářské komory prošel a bude zapracován do vyhlášky, rozšířilo by se toto označení na více komodit.

A naděje jsou dobré. "Z pohledu ministerstva zemědělství lze tyto aktivity podpořit, za předpokladu stanovení jasných pravidel a podmínek užívání označení čerstvé," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Podle zástupců potravinářů souhlasí ministr zemědělství Ivan Fuksa s chystanou změnou. Vyhláška by tak mohla začít platit možná již v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nesmí nám to moc ztížit život, říkají obchodníci
Otázkou ale zůstává, jak se bude kontrolovat, jestli obchodníci nepoužívají označení "čerstvé" neoprávněně. Sami obchodníci se zatím k plánu staví obezřetně.

"Nebudeme se tomu bránit. Záměr je to dobrý. Na druhou stranu to ale nesmí obchodníkům příliš zkomplikovat život," upozorňuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Podle něj je ovšem potřeba, aby se vyhláška před uvedením do praxe probrala i se zástupci obchodů.

"V současné chvíli je předčasné cokoliv hodnotit, jelikož neznáme podrobnosti," uvedla Eva Karasová, mluvčí Tesco Stores, s tím, že společnost ovšem souhlasí s podporou tuzemských potravinářů. Podle průzkumu Tesca se totiž ukazuje, že pro 40 procent zákazníků je důležité, že si mohou koupit český výrobek.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!