5. února 2014 17:27 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Potraviny v Česku nejsou nebezpečné, ale často 'jen' nekvalitní

Nakupování potravin | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nakupování potravin | foto: Shutterstock

PRAHA V Česku není problém s bezpečností potravin, ale s jejich jakostí. Podíl nekvalitních potravin v posledních letech stagnuje podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce mezi 13 až 15 procenty z kontrolovaných produktů. Na obchodníky připadá takřka trojnásobné množství prohřešků než na výrobce. Na konferenci o maloobchodu Retail Summit to za inspekci uvedl Jindřich Pokora.

"Naše výsledky ukazují, že každý rok je jen zhruba 0,5 procenta potravin, které jsou škodlivé pro lidské zdraví," uvedl Pokora. Jako příklad škodlivých potravin uvedl výrobky se zvýšeným obsahem aflatoxinů či pesticidů. Jako nevhodné k lidské spotřebě bývají označeny zhruba dvě procenta kontrolovaných potravin ročně.

Procento potravin nesplňujících kvalitativní nároky je podle Pokory v posledních letech prakticky stabilní a pohybuje se mezi 13 a 15 procenty. "V loňském roce to bylo asi 14,6 procenta," podotkl.

ČTĚTE TAKÉ

"Naše výsledky za celých těch 20 let co jsem u inspekce naznačují, že u výrobců, tam těch problémů až tak moc není, diametrálně více naskakují v oblasti maloobchodu," řekl Pokora. Inspekce si vytipovává kontrolované subjekty na základě analýzy rizik. Kritéria jsou pro výrobce i obchodníky shodná. "U výrobců je to procento nevyhovujících mezi pěti a sedmi procenty, u obchodníků je to 22 procent," uvedl Pokora.

A co naši sousedé?

Kritici kvality potravin na tuzemském trhu a některá média dlouhodobě tvrdí, že potraviny v zahraničí, například v Německu jsou levnější a zároveň kvalitnější než v Česku. Toto tvrzení Pokora odmítá. Česká republika podle něj "popelnicí Evropy" není.

"My si myslíme, že v Rakousku a Německu ty potraviny asi kvalitnější nejsou, ale oni neví, co jedí," poznamenal s tím, že v obou sousedních zemích nejsou žádné výsledky kontrol kvality potravin zveřejňovány.

"Tady je první náznak toho, že ta situace u nich nemusí být vůbec lepší než u nás," řekl Pokora. Zároveň odkázal na v denním tisku nedávno zveřejněný test vídeňských párků od českých a zahraničních výrobců z nějž vyšly ty domácí velmi dobře.

Podle jednatele uzenářsko-lahůdkářské firmy Váhala Ladislava Denka je v pořádku, že jsou na trhu různé segmenty potravin, pokud u nich cena odpovídá jejich složení. Každý si musí udělat jasno, jestli je pro něj důležitější kvalita nebo cena. Přesto se v Česku vyskytují nešvary. Za exemplární příklad označil prodej párků označených výrobcem jako určených pro děti s obsahem drůbežího separátu. "Toto považuji za určité zvěrstvo ze strany toho výrobce," podotkl.

Lidovky.cz, ČTK

Už zase vši? Zkuste česnek a tea tree olejíček
Už zase vši? Zkuste česnek a tea tree olejíček

Vši představují věčný problém ve školách a školkách. Objevují se s železnou pravidelností a zbavit se jich není snadné. Odborníci se shodují v tom, že nejdůležitější je prevence. Jak se úspěšně těm malým potvůrkám vyhnout a co dělat, když se objeví?

Najdete na Lidovky.cz