Pondělí 28. září 2020Den české státnosti 11 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Potvrzeno. Valašský frgál se oficiálně zařadil mezi evropské speciality

Tradiční valašské frgály | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tradiční valašské frgály | foto: ČTK

BRUSEL Tradiční Valašský frgál se stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU, oznámila dnes Evropská komise. Koláče tak pod tímto názvem nyní mohou vyrábět a prodávat jen pekaři z Valašska.

Frgál, podle komise "kulatý koláč vyráběný na Valašsku z jemného kvasnicového těsta s typickým povrchem ze sušeného ovoce, zeleniny nebo tvarohu", byl na seznam chráněných produktů zařazen spolu s tradičním způsobem vyráběným sýrem Tilsiter ze Šlesvicka-Holštýnska a finským síhem malým, rybou lovenou v Puruvesi, součásti finského jezera Saimaa. Celkem unie chrání názvy více než 1200 produktů.

Přihlašovací řízení frgálu skončilo v listopadu a kladné rozhodnutí komise není překvapením. Zápis se nyní objeví v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví. Aby se frgál na seznam chráněných výrobků dostal, spojili se před časem pekaři z Valašska do sdružení Valašské lidové tradice.

Území, na němž se koláče budou moci nazývat frgály, vzniklo průsečíkem tří historických map Valašska, vysvětlil nedávno jednatel sdružení Pavel Vašut.

Pouze jednodruhová příchuť

Pekárna musí mít na daném území provozovnu, sídlo firmy může být jinde. Pekaři budou také muset dodržovat určitou recepturu, složení těsta a náplně. Označení chrání jednodruhové koláče, tedy například makový, tvarohový či hruškový. Jednotlivá pekařství však budou moci zachovat svá specifika. Dodržování podmínek bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Sdružení pekařů založila majitelka pekařství ve Velkých Karlovicích Jana Kasalová, iniciovala také zahájení přihlašovacího řízení zeměpisného označení. Letos v lednu však nečekaně zemřela. V té době mělo sdružení tři členy, nyní jich je 14, kteří reprezentují asi 80 procent produkce frgálů na Valašsku.

Karlovarské oplatky i Hořické trubičky

Karlovarské oplatky.

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Na seznamech výrobků s chráněným označením figurují už více než tři desítky položek z České republiky. Jsou to třeba Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník, Hořické trubičky či Karlovarské oplatky.

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...