Sdružení také varuje spotřebitele, aby byli více než obezřetní při nákupu vajec. Syrová vajíčka mohou být zdrojem různých onemocnění počínaje zažívacími problémy a salmonelózou konče. SOS proto radí spotřebitelům, aby vybírali vejce čistá, s neporušenou skořápkou, a především s údajem o minimální trvanlivostí i velikosti. Spotřebitelé by se také měli zajímat o to, jak jsou v prodejně uskladněná.
"Vyhláška stanovuje, že vejce musejí být skladována v rozmezí od pěti do 18 stupňů Celsia a v žádném případě nesmějí být vystavena přímému slunci. Čím větší teplota, tím se snižuje doba jejich použitelnosti," uvedlo SOS.
Některé hypermarkety to podle něj nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18 stupňů Celsia, uvedl mluvčí SOS Jan Mišurec.