10. srpna 2016 16:25 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Restaurace proti stravenkám: polovina podniků by je nejradši zrušila

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Stravenky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Stravenky - ilustrační foto. | foto:  František Vlček, Lidové noviny

PRAHA Polovina restaurací, které v současnosti přijímají stravenky, by byla pro jejich plošné zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu. 71 procent restaurací se neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců.

„Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Původně měly být stravenky formou podpory stravování zaměstnanců, primárně v provozech veřejného stravování. Skutečnost je však taková, že stravenky jsou běžně a ve velkém akceptovány maloobchodními prodejnami, nakupují se za ně potraviny pro domácnost, ale lze za ně pořídit i jiné zboží, někdy včetně alkoholu a cigaret, uvedla asociace.

Zhruba 60 procent restaurací by pak bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), která sdružuje vydavatele jídelních kuponů.

Podle ní výsledky ankety, kterou mezi svými členy uskutečnila AHR, neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování. Ze stejného průzkumu také vyplynulo, že až 31 procent tržeb v době oběda tvoří v restauracích právě stravenky.

Kromě zneužívání stravenek restauratérům vadí vysoké provize, které si strhávají jejich vydavatelé. Provize se pohybuje na úrovni až šesti procent a to za celou trženou částku, tedy včetně DPH. Následně je při jejich výplatě účtován restauracím administrativní (manipulační) poplatek a navíc podnikatel opět odvádí DPH z proplacené částky. Konečný náklad na stravenky tedy může podle AHR u restaurací činit až deset procent z celkové hodnoty stravenky.

AHR ČR je největší profesní asociace v hotelnictví a restauratérství a sdružuje zhruba 1100 restaurací včetně hotelových. Průzkumu týkajícího se využívání stravenek se zúčastnilo 200 jejích členů.

ČTK
  • 0Diskuse




Vyhrajte jednu z poukázek na 500 nebo 1 000 Kč na nákup ve Fresh Corner a MOL
Vyhrajte jednu z poukázek na 500 nebo 1 000 Kč na nákup ve Fresh Corner a MOL

V době od 15. 10. 2018 00:00 do 21. 10. 2018 23:59 odpovězte komentářem pod text soutěže na otázku: „Čím zabavujete svoje dítko při dlouhých cestách autem?“ Vyhrajte jednu z tankovacích karet v hodnotě 500 Kč, nebo 1000 Kč na nákup pohonných hmot i občerstvení na čerpacích stanicích MOL v konceptu Fresh Corner.