"Loni byla Praha zhruba na stejné úrovni s Brnem. Letos se od ostatních měst vzdálila a ceny denního menu jsou tam zhruba o deset korun vyšší než v ostatních městech, na která jsme se zaměřili," uvádí Jakub Šafránek z portálu Lunchtime.cz. Ten zpracoval průzkum, kterého se zúčastnilo 160 restaurací.
Brno si překvapivě udrželo stejnou úroveň a za denní menu zákazníci zaplatí v průměru 82,40 Kč. V Ostravě rostly ceny podobně jako v Praze, letos na podzim průměrná cena denní nabídky činí skoro 85 korun, před rokem to bylo rovných 74 korun.
"Velký rozdíl mezi Prahou a Ostravou má na svědomí velký počet luxusnějších a dražších restaurací, kam se chodí najíst manažeři s obchodními partnery. Tyto obědy bývají i dvakrát dražší, než je běžné. Protihodnotou je lepší servis, který se od nich očekává," dodal Šafránek.
ČTĚTE TAKÉ |
Podle průzkumu nadpoloviční většina restaurací pocítila pokles tržeb z denního menu. U necelé poloviny restaurací se denní menu podílí na tržbách 20 až 50 procenty. Více než polovina podniků také pocítila úbytek hostů.
Restaurace se s úbytkem hostů snaží bojovat marketingovými akcemi a novinkami v nabídce. Tyto nástroje využívají přes tři čtvrtiny oslovených. Slevové portály využívá jen 15 procent z nich.
Za zvyšováním nákladů vidí provozovatelé většinou více příčin, pro 55 procent dotázaných to je kombinace vyšších cen surovin, energie a základní sazby DPH. Zdražování vstupů má pro restaurace různé důsledky, některé propouštějí, jiné přešly k levnějším dodavatelům.