Pondělí 21. září 2020svátek má Matouš 23 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Restauratéři se bojí insolvence. Vládu žádají o záruku přímé finanční pomoci

Restaurace Next Door Zdeňka Pohlreicha také prodává jídla s sebou. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Restaurace Next Door Zdeňka Pohlreicha také prodává jídla s sebou. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Praha Restauratéři požadují od státu jasné záruky přímé finanční pomoci. V sobotu to napsali v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou muset vyhlašovat insolvenční řízení. Pod dopisem jsou podepsáni zaměstnavatelé 4000 lidí, mezi nimi také známí šéfkuchaři jako je Zdeněk Pohlreich, Radek Kašpárek nebo zakladatelé sítě Ambiente nebo Together.

Vláda přikázala restauracím zavřít pro veřejnost, mohou nabízet pouze jídlo přes ulici, nebo rozvozem.

Restauratéři v dopise informují vládu, že většina gastronomických podniků v ČR je v sobotu ve vážném ohrožení. „Chováme se jako řádní hospodáři. Necháváme si rezervu, abychom pokryli výkyvy sezon i popularity, havárie, opravy, renovace a nepředvídatelné události. Všechny restaurace máme za nemalé částky pojištěné. Proti dopadu nařízení, která vláda vyhlásila v rámci boje proti onemocnění COVID-19, se však pojistit nelze,“ píšou.

Upozorňují na ustanovení krizového zákona, v paragrafu 36 se v něm píše, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními.“ Podle restauratérů je tedy evidentní, že nestačí, aby stát poskytoval záruky u bezúročných půjček, pozdržoval platby daní nebo částečně nahrazoval mzdy, jak zatím přislíbil. „Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat,“ dodávají.

Chtějí tak od státu jasné záruky, bez kterých většina restauratérů nebude moci pokračovat v podnikání. Pod dopisem jsou podepsáni například Jan Boroš z restaurace Potrefená husa, Miloš Hodan a František Koutal z Grosseto, Tomáš Karpíšek a Daniel Kronďák ze sítě Ambiente nebo například šéfkuchař Emanuele Ridi.

Počet transakcí v restauracích v pondělí proti běžnému pracovnímu dni klesl o 89 procent, uvedla již dříve stravenková společnost Edenred. Podle poskytovatele platebních systémů Dotykačka osm z deseti restaurací kvůli vládnímu nařízení v boji s koronavirem v neděli zavřelo, tržby gastronomických podniků klesly na 15 procent proti běžnému období.

V Česku jsou houbařské žně. Podívejte se, kde rostou nejvíc

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když zaprší a pak se oteplí, přijdou houby, shodují se mykologové. A opravdu přišly. Nejvíc je hřibů smrkových. Velké...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Psycholog a manželský poradce Petr Šmolka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

Nemá smysl sportovce zavírat do karantény, říká fyzioterapeut Kolář

Fyzioterapeut Pavel Kolář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Fyzioterapeut a léčitel slavných sportovců Pavel Kolář míní, že opatření proti viru jsou nekoncepční a budou mít dopady...

Exkluzivní rozhovor s naší Hankou: 12 hodin před plánovaným císařem jsem se dozvěděla, že je syn pozitivní na Covid-19
Exkluzivní rozhovor s naší Hankou: 12 hodin před plánovaným císařem jsem se dozvěděla, že je syn pozitivní na Covid-19

Naše kolegyně a bývalá šéfová eMimina Hanka v úterý 8. září porodila zdravou holčičku Emičku. Plánovaný porod císařským řezem zkomplikoval Covid-19...