21. února 2011 17:38 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Špekáčky a 'lovečák' bude chránit EU. Vyrábět je však může kdokoliv

Špekáček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Špekáček | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

BRUSEL Lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám z České republiky a ze Slovenska dnes získaly chráněné označení Evropské unie. Evropská komise oznámila, že je zapsala na seznam tradičních zaručených specialit. Neznamená to však, že by milovníci uzenin byli nyní chráněni před nekvalitními plagiáty z ciziny.

Producenti z jiných zemí budou moci používat tyto názvy, i když nebudou dodržovat schválené specifikace. Pouze nebudou moci použít unijní označení TSG.

Špekáček opatřený logem EU bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky či sóji. Špekáčky prodávané na území unie ovšem nebudou muset být všechny podle stejné receptury, platí to jen pro ty, které budou opatřeny unijním logem.

Jak funguje ochrana EU

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Pokud by musely být vyráběny všechny podle stejné receptury, drůbežáři by nemohli prodávat drůbeží špekáčky. Takhle jej budou moci vyrábět i nadále, ale bez loga. Stejný postup se týká i zbytku nově zaregistrovaných uzenin.

Například cena spišských párků vyrobených tak, aby mohly nést unijní označení, proti současnosti vzroste minimálně o dvacet korun za kilogram. Špekáčky by pak mohly podražit o deset korun i více, řekl dnes ČTK předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Zákazník však podle něj bude mít u těchto dražších výrobků záruku určité kvality, především dodržené receptury a obsahu masa. Například některé uzeniny vyráběné pro obchodní řetězce v důsledku tlaku na co nejnižší konečnou cenu výrobků, obsahují v
současnosti méně masa a naopak více mouky či škrobu, než bylo v minulosti obvyklé.

Čeká se na šunku
V současnosti mají čeští uzenáři v Bruselu zažádáno o registraci také pro pražskou šunku. V případě, že se unijní označení ukáže skutečně jako přínosné pro tuzemské výrobce, mají v záloze několik dalších potencionálních uchazečů. Mohly by mezi nimi být například gothajský či český salám a navzdory svému názvu i vídeňské párky.

Na unijních seznamech figuruje zhruba tisíc různých výrobků s chráněným označením, z nich tradičních zaručených specialit je několik desítek.

Komise nicméně v prohlášení podotkla, že producenti z jiných zemí budou moci používat tyto názvy, i když nebudou dodržovat schválené specifikace. Nebudou ale moci použít unijní označení TSG.

Lidovky.cz, ČTK

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!