18. února 2012 17:01 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

5 tipů, jak se vyhnout zkaženým potravinám

Při nákupu si potraviny důkladně prohlédněte, jestli nejeví známky zkažení | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Při nákupu si potraviny důkladně prohlédněte, jestli nejeví známky zkažení | foto: Shutterstock

PRAHA Na první pohled nezávadná, po zbystření zraku a důkladnějším prozkoumání zkažená nebo „upravená“ potravina. Jedná se o stále častější zkušenost nejen kontrolorů, ale i běžných zákazníků. Při troše pozornosti se lze zkaženým či závadným potravinám lehce vyhnout, i tak však obchodníci kvůli vyššímu zisku zkoušejí na zákazníky staré i nové triky.

1. Zkontrolujte celý výrobek pohledem

Zkaženou potravinu můžete v některých případech odhalit i pouhým okem. Může se stát, že výrobek nemá prošlou trvanlivost, ale vykazuje již rysy kažení – typický zápach, změna barvy, viditelná plíseň na povrchu. Neberte raději ani potraviny v částečně poškozeném obalu. Případné zdravotní komplikace vám za to nestojí.

2. Kontrola data spotřeby

Při výběru výrobku byste měli zkontrolovat datum spotřeby ("Spotřebujte do" u rychle kazících se potravin a "Minimální trvanlivost do" u trvanlivých potravin). Potraviny s označením "Spotřebujte do" s prošlým datem nesmí být dále nabízeny k prodeji, neboť nesplňují podmínku zdravotní nezávadnosti.

Potraviny s označením "Minimální trvanlivost do" s prošlým datem lze dále prodávat, ale s patřičným označením a oddělením od ostatních produktů. Zaměřit byste se měli nejen na datum, ale i na samotnou etiketu, jestli nejeví známky poškození či přelepení.

Anketa

Koupili jste již někdy zkažené potraviny?

Ano, často. 214
Ano, ale jen ojediněle. 439
Ne, nikdy. 33

3. Jak poznat závadné maso

Kazící se maso můžete poznat podle tmavší barvy, zápachu či podle šťávy, která se z něho uvolňuje. Specializované podložky však přebytečnou šťávu nasávají, takže ne vždy si tohoto rysu všimnete. Někteří obchodníci maso omývají, aby neutralizovali povrch a zmírnili tak zápach. Jedná se však jen o kosmetickou úpravu. Používá se i hypermangan, který dodá masu opět červenou barvu a čerstvý vzhled.

Riziko nákupu závadného masa roste s vyšší mírou úpravy masa. U marinovaného masa dochází k překrytí zápachu a obarvení masa. Do mletého masa může být přidána obarvená voda, která také zlepší vzhled.

U salámů, klobás a párků si pozorně prohlédněte jejich povrch. Pokud je scvrklý nebo s plísňovitým povrchem (který není pro daný produkt běžný), měli byste zbystřit. Pro staré zboží je také typický nepříjemný zápach.

4. Čerstvá ryba má barvu

Pokud kupujete ryby, je potřeba všímat si jejich barvy. Zatímco čerstvé ryby mají jasnou a lesklou kůži, ty staré jsou vybledlé. Také žábry by měly být červené a napjaté. Dalším tipem pro rozpoznání čerstvé ryby jsou její oči. Pokud jsou vpadlé nebo svraštělé, raději rybu nekupujte.

5. Mražené potraviny

Balení musí být neponičená, uzavřená. Potraviny, které nejsou úplně zmrzlé, mohou být zkažené. Berte proto raději balení úplně zespod mrazicích boxů. I tak se může stát, že si koupíte zboží, které rozmrzlo a poté bylo znovu zmraženo. Pokud o kvalitě potraviny pochybujete, raději ji nejzte.

Braňte svoje zájmy

Podle Potravinářské komory zatím nejsou Češi bohužel zvyklí bránit svoje zájmy, i to je jeden z důvodů, proč se kvalita prodávaných potravin zhoršuje. Proto pokud nejste opakovaně spokojeni s potravinami v obchodech, setkáváte se třeba s prodejem zkažených výrobků, nenechávejte si to pro sebe. Obraťte se se stížností například na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, nebo třeba na Občanské sdružení spotřebitelů Test.

apaAnežka Palková

Vlhčenec ubrouskový: Krkonoše bojují s odpadky vtipnou kampaní
Vlhčenec ubrouskový: Krkonoše bojují s odpadky vtipnou kampaní

Krkonošský národní park (KRNAP) v loňském roce navštívilo téměř 3,8 milionu lidí. Negativním dopadem masové turistiky je velké množství odpadků, které po sobě lidé v přírodě zanechávají. Dobrovolníci jich každoročně sesbírají skoro 3 tuny.

Najdete na Lidovky.cz