5. srpna 2013 15:57, aktualizováno  17:45 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Tvarůžkárna v Lošticích musela dezinfikovat, syrečky plesnivěly

Pravé olomoucké tvarůžky můžete nyní ochutnat i v kremrolích v netradiční cukrárně v Lošticích. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pravé olomoucké tvarůžky můžete nyní ochutnat i v kremrolích v netradiční cukrárně v Lošticích. | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

BRNO Státní zemědělská a potravinářská inspekce v posledním období nacházela v maloobchodní síti zvýšený počet plesnivých olomouckých tvarůžků od tradičního loštického výrobce A. W. Společnost proto 19. července zastavila výrobu, aby dezinfikovala výrobní zařízení.

Krajská veterinární správa od letošního ledna zvýšila frekvenci kontrol u výrobce dvojnásobně, objevila se zde každé dva týdny.  Tento týden by se však v Lošticích měla výroba opět spustit, uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Výrobce podle něj spolupracuje s dozorovým orgánem a poskytuje mu veškeré informace o opatřeních a zjištěních při kontrole výrobků. Zastavením výroby a komplexní sanitací provozovny prošel výrobce již letos v dubnu.

Tradiční tvarůžky

olomoucké tvarůžky - ilustrační foto

V Lošticích na Šumpersku se tvarůžky vyrábějí od roku 1876. V roce 1897 převzal živnost Alois Wessels, podle jehož iniciál se firma jmenuje dodnes. V roce 2010 dostaly Olomoucké tvarůžky od Evropské unie status chráněného zeměpisného označení.

"U tvarůžků se objevovaly neušlechtilé plísně ještě před uplynutím doby použitelnosti výrobku. Inspekce v takovém případě vždy nařídila stáhnout výrobek dané šarže z prodeje. Zjištění jsme předávali právě Státní veterinární správě," doplnil mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Původ plísně? Neznámý

Jednatel firmy A.W. Karel Hlaváček v reakci řekl, že společnost v první polovině letošního roku evidovala zvýšený počet reklamací, které se týkaly plísně ve tvarůžcích. Firma proto ihned zpřísnila kontroly všech vstupních surovin, avšak odborníci zdroj kontaminace nezjistili. Stejně dopadly i kontroly zaměřené na celý výrobní proces. "Naše výrobky byly po zabalení a expedici bez plísně," podotkl Hlaváček.

Loštickou tvarůžkárnu podle Hlaváčka zkontrolovali také pracovníci Státní veterinární správy, avšak žádná pochybení při výrobě tvarůžků nezjistili. "Reklamace od obchodníků ani poté neustaly, takže jsem se po konzultaci s odborníky rozhodli pro generální sanitaci provozu, kterou běžně děláme dvakrát ročně," uvedl Hlaváček.

Tvarůžky nebudou k dostání

Jednotlivé části výroby tvarůžků byly na konci července podle Hlaváčka postupně pozastaveny a preventivně vyčištěny. Celý výrobní proces byl v loštickém závodě obnoven minulý týden ve čtvrtek.

"Výpadek výroby odhadujeme na týdenní produkci, která činí zhruba 40 až 50 tun. Obchodníkům jsme oznámili, že expedici tvarůžků obnovíme 12. srpna," řekl Hlaváček. Připustil, že v některých obchodech kvůli pozastavení výroby nemusí být tvarůžky v následujících dnech k dostání.

Lidovky.cz, ČTK