3. prosince 2012 12:05 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Vinařská lobby uspěla, spotřební daň Nečasova vláda nezavede

Při sklizni ledového vína musí být teplota sedm stupňů Celsia pod nulou a nižší.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Při sklizni ledového vína musí být teplota sedm stupňů Celsia pod nulou a nižší. | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

PRAHA Daň z takzvaného tichého vína kabinet Petra Nečase zavádět nebude. Se spotřební daní se přitom počítalo už od roku 2014. Svůj důvod na tom má kritika Svazu vinařů i obavy o konkurenceschopnost Česka na evropském trhu.

"Do konce tohoto roku ani v příštím roce nebude návrh předložen," řekl podle deníku E15 náměstek ministra financí Ladislav Minčič při setkání s vinaři v Mikulově.

Daň z vína

S plánem zvednout spotřební daň na tiché víno z nuly na deset korun za litr přišlo počátkem roku ministerstvo financí a v dubnu jej potvrdila vláda.

Počítala, že daňovou úlevu budou mít malí vinaři, kteří ročně vyrobí méně než 2000 litrů a s produkcí nejdou na trh. Mministerstvo si od daně slibovalo hruba 1,5 miliardy ročně do státního rozpočtu.

Souběžně s plošným zdaněním dováženého a tuzemského vína se podle Minčiče hledala cesta, jak zároveň neničit konkurenceschopnost tuzemského vinařství v Evropské unii.

"Takové řešení se ale nepodařilo najít. Navíc by daňová povinnost zvýšila náklady pro správce daně," vysvětlil Minčič.

Svaz vinařů a Vinařská asociace nový postoj ministerstva přivítaly. "Nebylo by spravedlivé, aby Česká republika jako jediná ze zemí EU produkující víno zavedla spotřební daň," řekl deníku předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray.

ČTĚTE TAKÉ:

Ten soudí, že vinařům pomohla protestní petice s více než 40 000 podpisy a analýza dopadů nenulové sazby daně, již pro svaz zpracovala firma Ernst & Young.

Lidovky.cz

Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie
Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o tom, že stravování ve školách je zastaralé a skladba jídelníčku neodpovídá současnému způsobu života. Ze studií vyplývá, že ve školních jídelnách děti nedostávají stravu, která by odpovídala doporučení výživových hodnot a liší se i gramáž porcí. Proč tomu tak je?

Najdete na Lidovky.cz