Letos, tedy ve druhém roce sklizně, by mělo na každé rostlině průměrně vyrůst 1,5 kilogramu borůvek. „Plné plodnosti dosahují po pěti letech a každá by měla dát pět kilo. Rostlin máme 105 000 a šest odrůd, abychom pokryli co nejdelší časové období,“ řekl vedoucí farmy Jakub Láčik.
Lidé borůvky najdou v obchodech pod značkou Čerstvě utrženo, což je odbytové družstvo zajišťující prodej ovoce a zeleniny z několika farem.
Nadýchané a perfektní k snídani. Připravte si lívance s borůvkami |
Sbírat se letos začalo minulý týden a konec sběru se očekává koncem srpna. „Každá odrůda se sbírá zhruba tři týdny a do zralosti nabíhají dva týdny po sobě. Denně se nyní sklízí zhruba 2,5 tuny. „Ze dvora jsme loni prodali 300 kilo denně a někdy jsme to museli krotit, aby nám zbylo pro obchodníky. Letos bude sklizeň vyšší,“ řekl Láčík.
S odbytem není problém už od začátku. Předsedovi družstva Čerstvě utrženo a zároveň majiteli sadu Adamu Havlíčkovi se zájemci z řad prodejců hlásili sami. „Už loni byl zájem takový, že jsme jej nedokázali plně uspokojit. Nicméně je dobré, že jsme navázali spolupráci s více prodejci, kterým můžeme každý rok poskytovat větší množství až do náběhu plné plodnosti,“ řekl Láčík.
Ze dvora se loni prodával půlkilogram za 119 korun. V obchodech cena kolísá nejvíc v závislosti na Polsku, které je největším evropským pěstitelem borůvek.
Na rozdíl od dovozového ovoce se zákazník může k hovoranským borůvkám dostat v obchodě už druhý den po utržení, všechny borůvky vyexpedují do čtyř dnů. „Když se však borůvka dobře zchladí, vydrží i měsíc. Po nasbírání jde sklizeň do chladicího auta přímo na farmě a rychle se zchladí na šest stupňů. To je klíčové. Auto jede deset minut do skladu každý den čtyřikrát, kde se plody zchladí nejprve v tzv. rychlozchlazovacím tunelu na čtyři stupně a pak putují do skladu, kde jsou stupně dva. Zde se balí a odesílá zákazníkovi,“ popsal Láčík.
Rostliny se pěstují v hrůbcích ve speciálním rašelinovém substrátu pod kapkovou závlahou. Dosáhnut co nejlepších pěstitelských podmínek je podle Láčíka, který vystudoval Zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, velká alchymie. „I když se tomu věnuji dlouho, stále jsou zákoutí, kterým úplně nerozumím a potřeboval bych si to dostudovat. Ale není na to čas, protože pracuju za tři lidi,“ řekl Láčík. Klíčové je co nejvíce nasimulovat půdní podmínky lesa, borůvky navíc rostou v kyselé půdě.
Zatím podle něj nejsou velkým problémem škůdci, kteří si o borůvkách ještě „nestihli říct“. Léta se na pozemku pěstovala kukuřice. A největšího dosavadního škůdce, špačka, se daří eliminovat pomocí plašiček, které vydávají zvuky dravců a zraněných ptáků.
Na farmě pracuje 45 sběračů, bylo by jich potřeba 60. „Nejlepší pracanti jsou Ukrajinci, ale kvůli koronaviru je s nimi problém. Proto nám agentury nabídly Slováky a Rumuny. Také je tu pár mladých brigádníků z Dubňan a zatím pracují dobře. Hodinová norma se pohybuje podle odrůdy mezi pěti a sedmi kilogramy,“ řekl Láčík.