Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta podle dTestu obsahoval 85 mikrogramů mykotoxinu, což je podle dTestu množství překračující tolerovatelnou denní dávku.
„Vzhledem k závažnosti výsledků testu časopisu dTest jsme neprodleně odeslali k rozboru do akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně inkriminovanou Svijanskou Kněžnu s datem spotřeby do 29. 5. 2013 a 14 vzorků sladu, který byl v této době použit pro výrobu všech našich piv. K rozboru jsme odeslali rovněž vzorky dalších 8 druhů svijanských piv distribuovaných v současné době,“ oznámil sládek svijanského pivovaru Petr Menšík.
ČTĚTE VÍCE: |
Výsledky se podle Menšíka „diametrálně liší“ od těch zveřejněných časopisem dTest, které pasovaly svijanské na nejvíce zamořené nebezpečnou plísní. Jejich množství je podle nové expertízy pětkrát i 259krát nižší než časopis uvedl.
Také kontrola sladu neobjevila zvýšené množství mykotoxinu. „Informací, která nás velmi znepokojuje je to, že časopis dTest odmítl na telefonický dotaz sdělit, ve kterých laboratořích vzorky piv testoval. Šíření informací na základě nedoložených výsledků testu v časopise dTesty proto považujeme za šíření poplašné zprávy s cílem poškodit náš pivovar a vyvodíme z něj právní důsledky v podobě dnes (v úterý – pozn. red.)podávaného trestního oznámení,“ oznámil pivovar na svém webu.
„Nikdy nezveřejňujeme jména laboratoří, kteří nám testují výrobky, aby mohly být dodrženy zásady nezávislosti a objektivity. V rámci případného soudního řízení dané informace ale samozřejmě zveřejníme,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí dTestu Nikola Švábová.
„Za výsledky si stojíme, máme k dispozici další referenční vzorky – tedy neotevřená piva stejné šarže. V případě jakýchkoliv sporů je můžeme nechat opět otestovat,“ dodává Švábová s tím, že trestním oznámením se zatím právníci časopisu neseznámili.
Stanovisko Českého svazu pivovarů a sladoven
|