Pátek 6. prosince 2024, svátek má Mikuláš
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Naše pivo toxiny neobsahuje, hájí se Svijany a ženou dTest k soudu

Ekonomika

  18:15aktualizováno  20:29
PRAHA - Pivovar Svijany se ohradil vůči testu spotřebitelského časopisu dTest, který v lahvovém pivu Svijanská kněžna odhalil nejvyšší podíl jedovatých plísní. Laboratorní výsledky prý vyšší koncentraci neodhalil a pivovar tak na dTest podal trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Tmavé pivo Svijanská kněžna. foto: Reprofoto

Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta podle dTestu obsahoval 85 mikrogramů mykotoxinu, což je podle dTestu množství překračující tolerovatelnou denní dávku.

„Vzhledem k závažnosti výsledků testu časopisu dTest jsme neprodleně odeslali k rozboru do akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně inkriminovanou Svijanskou Kněžnu s datem spotřeby do 29. 5. 2013 a 14 vzorků sladu, který byl v této době použit pro výrobu všech našich piv. K rozboru jsme odeslali rovněž vzorky dalších 8 druhů svijanských piv distribuovaných v současné době,“ oznámil sládek svijanského pivovaru Petr Menšík.

ČTĚTE VÍCE:

Výsledky se podle Menšíka „diametrálně liší“ od těch zveřejněných časopisem dTest, které pasovaly svijanské na nejvíce zamořené nebezpečnou plísní. Jejich množství je podle nové expertízy pětkrát i 259krát nižší než časopis uvedl.

Také kontrola sladu neobjevila zvýšené množství mykotoxinu. „Informací, která nás velmi znepokojuje je to, že časopis dTest odmítl na telefonický dotaz sdělit, ve kterých laboratořích vzorky piv testoval. Šíření informací na základě nedoložených výsledků testu v časopise dTesty proto považujeme za šíření poplašné zprávy s cílem poškodit náš pivovar a vyvodíme z něj právní důsledky v podobě dnes (v úterý – pozn. red.)podávaného trestního oznámení,“ oznámil pivovar na svém webu.

„Nikdy nezveřejňujeme jména laboratoří, kteří nám testují výrobky, aby mohly být dodrženy zásady nezávislosti a objektivity. V rámci případného soudního řízení dané informace ale samozřejmě zveřejníme,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí dTestu Nikola Švábová.

„Za výsledky si stojíme, máme k dispozici další referenční vzorky – tedy neotevřená piva stejné šarže. V případě jakýchkoliv sporů je můžeme nechat opět otestovat,“ dodává Švábová s tím, že trestním oznámením se zatím právníci časopisu neseznámili.

Stanovisko Českého svazu pivovarů a sladoven

  • Český svaz pivovarů a sladoven má k dispozici výsledky kontrolních rozborů vzorků některých piv, které byly součástí dTestu. Tyto výsledky se diametrálně liší a jsou několikrát nižší než hodnoty uváděné časopisem dTest. Proto se důrazně ohrazujeme proti článku publikovaném časopisem dTest a mylným interpretacím, které se v souvislosti s tím objevují v dalších médiích.
  • Výzkumný ústav pivovarský a sladařský od roku 2008 pravidelně monitoruje obsah mykotoxinů ve sklizních sladovnického ječmene a opakovaně potvrzuje, že předepsané limity nejsou zdaleka překračovány. Výstupem těchto měření je tzv. Mykotoxinová mapa České republiky, podle které se za pětiletou dobu měření blížily pouze tři vzorky ke stanovenému limitu, který je pro obilniny (sladovnický ječmen) 1250 mikrogramů deoxynivalenolu (DON) na kilogram. Všechny ostatní vzorky se k limitu nepřiblížily, nebo byly pod hranicí detekce. ´
  • Akreditovaná laboratoř VÚPS provádí pravidelné kontroly mykotoxinů v českých pivech. „Zaráží nás tedy, že výsledky prezentované v časopisu dTest neodpovídají měření naši akreditované laboratoře. Zároveň dTest neuvádí metodiku a způsob provedení testu, což neodpovídá běžné praxi,“ říká RNDr. Karel Kosař, CSc. ředitel VÚPS.