Čtvrtek 12. září 2024, svátek má Marie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Neapolský kuchař opět provokuje. Po ananasu přichází s melounovou pizzou

Neapolský kuchař Sorbillo (30. srpna 2024) foto: Profimedia.cz

Neapolský kuchař a majitel několika restaurací Gino Sorbillo začal nabízet jako letní novinku pizzu s vodním melounem. Již dříve experimentoval s netradičními verzemi italského pokrmu, připravoval pizzu s ananasem či banánem. Uživatelé sociálních sítí se v komentářích dělí na ty, kteří chtějí novinku ochutnat, a na ty, kteří ji kritizují jako nedůstojný výstřelek, píše agentura APA.
  14:36

„Pizze se meze nekladou, už žádné předsudky. Žasnu nad tím, jak lidé stále šílí, když použijete ingredience, které jste dříve nepoužívali,“ řekl Sorbillo serveru Fanpage.it. „Pokud umíte dobře udělat pizzu, jako my tady v Neapoli, tak myslím, že můžeme používat i zdravé a typické produkty, které se dříve nepoužívaly, jako třeba špek, ančovičky, burratu nebo ochucené oleje,“ dodal kuchař.

Kritici Sorbilla obviňují z vychytralé marketingové kampaně, jiní mu vyčítají, že ničí tradici neapolské pizzy. Patří mezi ně i zemědělské sdružení Coldiretti, které dlouhodobě kritizuje upravování tradičních italských receptur v zahraničí.

Gino Sorbillo již dříve porušil nepsané tabu, když zařadil pizzu s ananasem do menu své pizzerie v Neapoli. (2. ledna 2023)

Změny jsou podle sdružení někdy tak zásadní, že už původní pokrm není k poznání. Jako typický příklad uvádí americké jídlo Mac and cheese, což jsou těstoviny zapečené se sýrovou omáčkou.

Řemeslo neapolských výrobců pizzy bylo v roce 2017 zařazeno na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO. Slovo pizza je podle jedné studie nejznámějším italským slovem na světě, předstihlo dokonce i špagety.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!