CITRONY JSOU POŘÁD DRAHÉ
|
Cena za kilogram celeru se v českých obchodech nyní pohybuje okolo čtyřiceti korun.
Redakce serveru Lidovky.cz obešla několik obchodů napříč republikou. Například Albert na pražském Smíchově nabízí kilogram celeru za 46,90, sedlčanská a havířovská Billa dokonce za 49,90. Běžně v tomto období ale stojí celer polovinu. Češi jsou na něj zvyklí i ze svých zahrádek, tradičně levná zelenina je v kuchyni každodenně využívána.
V poslední době podobný nárůst cen zaznamenaly citrony. Dovážené ovoce běžně stálo průměrně 30 korun za kilogram. Od května se jeho cena drží zhruba na 80 korunách za kilogram, Billa nabízí kilo citronů dokonce za 89,90. Více čtěte ZDE.
Slabá úroda z dovozu
Supermarkety nyní nabízejí celer z Belgie a Nizozemska. „Kaufland nabízí v prodejnách dovážený celer ještě z loňské sklizně, která vzhledem k teplu a suchu byla nižší než v předchozích letech. Aktuálně se cena pohybuje okolo 39 korun za kilogram. Cena by se měla upravit v rozmezí zhruba tří týdnů až měsíce, kdy se v obchodech objeví celer z letošní sklizně, v níž jsou zatím růstové podmínky dobré,“ uvádí pro Lidovky.cz Michael Šperl ze společnosti Kaufland.
„Do měsíce budeme odběratelům nabízet náš český celer,“ říká říká předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Ovoce bude kvůli mrazům méně o 28 procent, ztráty ovocnářů 400 milionů |
„V současné době je u nás dostupný celer pouze z Nizozemí a Belgie. První výsadby tuzemského celeru s natí prodávají pěstitelé vždy pouze na kusy, až ty další nechají dorůst pro prodej na kilogramy. K tomu dojde v horizontu dvou až třech týdnů a lze očekávat snížení ceny. Cena nizozemského a belgického celeru je u nás 35,90 korun za kilogram,“ souhlasí mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková.
„Vysoká cena mě také překvapila. Česká sklizeň nikdy do tohoto období nevydrží, ale tak vysoká cena z dovozu opravdu běžná není,“ dodává Zeman.
Chybí skleníky
„Je to tradiční problém, většinu ovoce a zeleniny, i když je našemu mírnému pásmu vlastní, dovážíme. Jde o období, kdy končí sklizeň tam, odkud dovážíme a u nás ještě nezačala. Loňská úroda dováženého celeru byla kvůli počasí slabá,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.
„Už se nejí podle sezóny, lidé chtějí jíst celý rok čerstvý celer, ne zavařený. Poptávka převyšuje nabídku, tu zatím Česká produkce není schopna zajistit. A to ani například u jablek, kterých má ČR nejvíc. Cena je navíc u ovoce a zeleniny vždy velmi rozkolísaná, může se pohnout za týden o sto procent,“ upozorňuje Havel.
„Čeští zemědělci jsou vystaveni konkurenci už od devadesátých let od přidružovacích dohod s EU. V jiných zemích může být levnější pracovní síla, jednodušší administrativa, lepší klimatické podmínky. V Česku se navíc úplně zrušily skleníky. Pěstování v nich by mohlo být intenzivnější, efektivnější a finančně konkurenceschopnější. Počáteční investice je poměrně vysoká, stát musí zvolit dobrou strategii, jinak do toho čeští pěstitelé nepůjdou. Situace v zelenině je nejhorší z všech zemědělských komodit vůbec,“ uzavírá Havel.