náhledy
„Je to náročné. Nesu to docela negativně, jako bedňák a technik osvětlovač jsem si vydělal mnohem více a moje práce mě moc bavila. Ale musím to vydržet,“ popisuje Dominik, který teď sklízí na poli chřest.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Ústřední krizový štáb řeší, jak pracovní sílu do zemědělství opět dostat.
Autor: Petr Topič, MAFRA
V Česku nastává paradoxní situace. Zatímco kultura, gastronomie či obchody prožívají hibernaci a úřadům práce tak hrozí nápory nezaměstnaných, jiné sektory – hlavně zemědělství – bojují s nedostatkem lidí.
Autor: Petr Topič, MAFRA
České ruce zase po letech sázejí cibuli, sklízí chřest, okopávají lány s jahodami. Nejde přitom o lehkou práci.
Autor: Petr Topič, MAFRA
V zemědělství, potravinářství i lesnictví chybí kvůli pandemii a zavřeným hranicím tisíce zahraničních sezonních pracovníků, zejména z východní Evropy.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na polích v okolí Hostína na Mělnicku obvykle zaměstnávají sezonní pracovníky z Bulharska, jenže ti kvůli zavřeným hranicím nemohou přijet. Proto se hodí čeští brigádníci z profesí, které teď mají vládní stopku.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Ilustrační foto.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na polích v okolí Hostína u Vojkovic na Mělnicku začala sklizeň chřestu. Podle majitele Jiřího Šafáře stouply letos náklady kvůli epidemii viru o třetinu.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Začíná chřestová sezóna, lidé z kulturní branže s jeho sklizní pomáhají například v Chlumíně.
Autor: Petr Topič, MAFRA