20. ledna 2016 16:10 Lidovky.cz > Byznys > Státní pokladna

Plzeň asi Vídeň nenapodobí. Plán na zastřešenou tržnici pomalu usíná

Bývalé depo trolejbusů je místem, kde by v Plzni mohla zastřešená tržnice vzniknout. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bývalé depo trolejbusů je místem, kde by v Plzni mohla zastřešená tržnice vzniknout. | foto: Plzeň 2015

PLZEŇ Zastřešená městská tržnice, kterou v Plzni prosazovaly před komunálním volbami některé politické strany, v krajském městě asi nebude. Nenaplnila by se zřejmě ani prodejci, ani kupujícími.

Občanům zatím postačují farmářské trhy na centrálním náměstí, pořádané od konce března každou druhou sobotu v měsíci, i sousední klasické trhy, jichž je za rok pět, letos s 63 prodejními dny.

Magistrát přesto zadal analýzu, která by měla do dvou tří měsíců určit, zda má městská tržnice ještě šanci.

„Z analýzy (za 300 tisíc korun) by měla vyjít potřeba a případně díra na trhu, jestli vůbec existuje. V žádném případě nechceme narušit systém, který tady dnes funguje, tedy farmářské a klasické trhy na náměstí,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Z analýzy má vyjít, kolikrát v týdnu, v měsíci nebo v roce by se mělo v městské tržnici prodávat. „Začíná se na ní dělat. Do dvou tří měsíců bychom měli názor mít,“ řekl Zrzavecký. Podle něj se nabízí prostory bývalého depa autobusů a trolejbusů v Cukrovarské ulici.

„Myšlenka městské tržnice není chybná. Akorát se musí koncept rozpracovat tak, aby to bylo funkční po dlouhou dobu. Představa, že se farmářské trhy přesunou do zastřešeného prostoru, tak to fungovat nebude,“ řekl koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp.

„Docela honička“

Pokud by trhy byly každý den, nebudou mít prodejci takové tržby a jejich motivace přijet do tržnice by byla nižší. „Bylo by třeba mít těch prodejců hrozně moc a protáčet je a nejsem si jistý, zda bychom dokázali udržet stejnou kvalitu jakou máme na farmářském trhu,“ uvedl.

Udržet farmářské trhy jednou za dva týdny je podle Poppa „docela honička“. Kvůli tomu, že pěstitel nebo chovatel nemůže jezdit na trh každý den, skončil prodej na Chodském náměstí a na Doubravce. „Farmář musí také vyrábět,“ uvedl.

Slavnostní otevření Depa 2015 v Plzni, zahájení výstavy Restart s objekty...
Sochař Čestmír Suška

„Plzeňané navíc nejsou zvyklí chodit si každý den kupovat na trh čerstvou zeleninu,“ uvedl Zrzavecký.

Západní města, například Vídeň, mají městské tržnice. Ale sortiment podle Poppa není tak autentický jako na farmářských trzích. Čerstvé produkty od farmářů tvoří desetinu nabídky a zbytek takzvaný Street Food jako hamburgery a etnické pokrmy. V holešovické tržnici v Praze tvoří údajně 90 procent překupníci ovoce a zeleniny. To by město nemělo podporovat, řekl Popp.

„Více trhů zhorší situaci pro prodejce i veřejnost,“ řekl organizátor klasických trhů Jaroslav Strohschneider.

ČTK